+36 1 911 1111, SMS: +36 70 700 1059 1097 Budapest, Könyves Kálmán körút 12-14.

Az ellenzéki politikusok cselekedeteit nem elvek és értékek, hanem érdekek irányítják – fogalmazott a Hangolóban Fricz Tamás politológus. Szerinte miután a hatalmat nem tudják megszerezni, ezért a politikai túlélés vezérli cselekedeteiket. Belső harc zajlik közöttük, egymás választóit próbálják elcsábítani, ahelyett, hogy új szavazókat szólítanának meg. Fricz Tamás úgy látja, az sem előnyös számukra, hogy a két választás közel van egymáshoz: az Európai Parlamenti választáson ugyanis önállóan kell magukat megmutatniuk, míg az önkormányzati voksoláson az összefogásban érdekeltek.

Az ellenzéki pártoknak emellett nincs világos programja, a morális határok pedig elmosódtak. Fricz Tamás beszélt arról is, hogy várhatóan fel is rúgják majd a szövetségeket, ahogyan tették azt a Jobbikkal és az LMP-vel a fővárosban, miközben az MSZP a DK és az LMP szavazóit igyekszik elcsábítani. Szerinte az őszi önkormányzati választáson sem lesz hatékony az együttműködés, mert hiába indítanak egy-egy jelöltet sok helyen a Fidesz-KDNP jelöltjével szemben, a szavazói bázisuk nem fogadja majd el, hogy mindenki mindenkivel összefog.

Az ellenzéki pártok már bejelentették, hogy kerületenként kit indítanak közösen polgármesterjelöltként a fővárosban, de az összefogásból kihagyták a Jobbikot és az LMP-t. A napokban kiszivárgott egy hangfelvétel is, mely az MSZP kampányaktivistáinak felkészítésén készült és ahol Tóth Bertalan a szocialisták elnöke azt mondta, „vezető szerepre törnek a baloldalon a DK-val és Gyurcsány Ferenccel szemben.”