+36 1 911 1111, SMS: +36 70 700 1059 1097 Budapest, Könyves Kálmán körút 12-14.

Még mindig vannak bizonytalanságok a német kormányalakítás körül. Hettyei András, Németország szakértő a Karc FM-en elmondta: a konzervatív CDU-CSU pártszövetség és a szociáldemokraták (SPD) a tartalomról már megállapodtak, de a személyi kérdésekről még tart a vita. A kancellár kritikusai szerint Angela Merkel nem küzdött eléggé a tárgyalásokon, így a pozíciója is meggyengült.

A CDU-nak egyértelmű kudarc, hogy a kormányzat zászlóshajóit, a külügyi tárcát és a pénzügyminisztériumot az SPD kapta, ráadásul a belügy élére is egy CSU-s miniszter kerülhet. Hettyei András szerint ezekre a fájdalmas kompromisszumokra elsősorban az SPD vette rá Angela Merkelt. A Nemzeti Közszolgálati Egyetem adjunktusa ugyanakkor hozzátette, hogy a legfontosabb kérdésekben nem a miniszterek döntenek, mert a fő irányt mindig a kancellár szabja meg.

A szakértő hangsúlyozta azt is, hogy Angela Merkel nem nézett szembe a migrációs válság során elkövetett mulasztásaival, ez pedig hozzájárulhatott a kudarcához. A választás másik vesztese Martin Schulz, az SPD leköszönő elnöke, akinek politikai pályafutása Németországban valószínűleg véget ért. Ő ugyanis korábban még azt mondta, nem akar részt venni egy újabb koalícióban. Ezt követően viszont mégis bejelentkezett a külügyminiszteri posztra, amiről csak a heves társadalmi reakció miatt mondott le.