+36 1 911 1111, SMS: +36 70 700 1059 1097 Budapest, Könyves Kálmán körút 12-14.

Ha lesz újabb népszavazás, akkor a skótok többsége a függetlenségre fog szavazni és Skócia ismét önálló ország lesz – mondta a Hangolóban az ELTE egyetemi tanára. Frank Tibor szerint ugyanis a skótok gazdasági érdeke az, hogy országuk ne szakadjon el az Európai Uniótól, mert sok ezer szállal kötődik ahhoz. Ráadásul a közelmúltban olajat találtak a tenger alatt és az olajkincs több évtizedre megalapozhatja a skót gazdaság sikerét. Ha Nagy-Britannia kilép az EU-ból, akkor a skótoknak is ki kell lépniük és az újbóli tagfelvétel több évig is eltarthat.

Frank Tibor felidézte, hogy Skócia 1707-ben az egyesülési törvénnyel csatlakozott Nagy-Britanniához, 1922-től pedig az Egyesült Királysághoz, de már 1707 előtt is Európa önálló, életképes országa volt. Szerinte egy nagyon tudatos építkezés folyik a skót gazdaságban, ezért uniós kilépéssel rosszul járnának.

Egy friss felmérés szerint egy népszavazáson a skótok 52 százaléka igennel válaszolna a függetlenné válásra. Az 50 év alattiak még ennél is nagyobb arányban szeretnének elválni Angliától. Két évvel ezelőtt a népszavazáson az emberek 55 százaléka utasította el a függetlenséget. A Skót Nemzeti Párt vezetője és Skócia miniszterelnöke Nicola Sturgeon szerint 2020 második felében tarthatják meg a népszavazást a kérdésről.