+36 1 911 1111, SMS: +36 70 700 1059 1097 Budapest, Könyves Kálmán körút 12-14.

Simon János politológus szerint csak a „folyamat kezdetét jelentené a Fidesz eltávolítása az Európai Néppártból.” A tagok között ugyanis többen vannak, akik minden áron megszabadulnának a magyar kormánypártoktól, azzal viszont nem számolnak, hogy kik követnék a magyar példát. Simon János úgy látja, ha a Fidesz megalapítana egy új, kereszténydemokrata ihletésű formációt, akkor ahhoz többen csatlakoznának. Az új frakció akár a második, harmadik legerősebb erő is lehetne az Európai Parlamentben.

A Néppárt már rég elhagyta a kereszténydemokrata alapokat. Simon János emlékeztetett: a holland, vagy belga tagok például rég nem vallanak ilyen értékeket. Sem a családért, sem a vallásért nem szállnak már síkra. A politológus hangsúlyozta: a keresztény értékekhez hozzátartozna az a szolidaritás is, amely Európa kulturális gyökereit, zsidó-keresztény hagyományait támogatja. Ennek támogatása nélkül valójában liberális, szekularizálódott tömörülés marad, ahol sokadik szempont, hogy kinek milyen értékrendszere van.

A kereszténység védelme ugyanakkor nem jelent feltétlenül vallásosságot. Simon János szerint ezzel szemben azt is jelentheti, hogy a 10 parancsolatnak megfelelően elfogadják azokat a feltételeket, amelyek az együttélés normáit adják.