+36 1 911 1111, SMS: +36 70 700 1059 1097 Budapest, Könyves Kálmán körút 12-14.

Az erdélyi magyarok tudják, hogy mi a romániai európai parlamenti választás tétje. Vincze Lóránt, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség képviselő-jelöltje szerint fontos, hogy az RMDSZ minél több képviselőt küldhessen az Európai Parlamentbe, hogy segíthesse a Fidesz politikáját és képviselje a magyar ügyeket.

Vincze Lóránt példaként említett az úzvölgyi esetet, ahol a magyar én német katonák nyughelyéül szolgáló első világháborús katonai temetőben a román állam most saját katonáinak állított keresztet. A politikus szerint ez a kegyeletsértő ügy is mutatja, hogy hiába nemzetállami hatáskör az őshonos kisebbségek ügye, nem mindegyik uniós állam tartja tiszteletben a jogaikat. Többek között ezért kell a Minority SafePack kezdeményezésben aláírt egymilliónál több támogatás után jogszabályokat alkotni az európai intézményekben az őshonos kisebbségek jogairól.

Az Európai Nemzetiségek Föderatív Uniójának elnöke szerint az uniónak nemcsak szavakban kellene beszélni a soknyelvű, sokszínű Európáról, hanem tettekben is. Ha sok erdélyi magyar megy el szavazni a romániai EP választáson, akkor megint két képviselőt küldhet az RMDSZ az Európai Parlamentbe. A felmérések szerint egyébként tíz százalékkal több magyar megy el majd szavazni most, mint legutóbb, mert tudják mekkora a választás tétje – fogalmazott Vincze Lóránt, aki az RMDSZ listáján a második helyen szerepel.

Orbán Viktor kétnapos erdélyi körútján is arra kérte az ott élő magyarokat, hogy minél nagyobb számban vegyenek részt a szavazáson és az RMDSZ jelöltjeire voksoljanak. (fotó: Pinti Attila, Székelyhon)