+36 1 911 1111, SMS: +36 70 700 1059 1097 Budapest, Könyves Kálmán körút 12-14.

Jelentős változásokra számít a felsőoktatásban a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciájának most megválasztott elnöke. Murai László a Karc FM-en elmondta: a Corvinuson tesztelt működési modellváltás, amelyet az innovációs és technológiai miniszter szerint érdemes lenne kiterjeszteni az egész magyarországi felsőoktatásra, nem újkeletű, már nagyon régen szerepel a tervek között.

A HÖOK elnök szerint nem lenne baj az átalakítás, hiszen a nyugati egyetemek működésének példája azt mutatja, hogy hatékonyabb lehet a munka kötetlenebb, szabadabb formában és pozitívabb irányba indulhat el az oktatás. A részletek kidolgozásáig azonban megvárják a hivatalos állásfoglalást, ahogyan a hallgatók sem ültek fel az államilag finanszírozott helyek csökkentéséről szóló rémhíreknek.

Murai László az Állami Számvevőszéknek a Hallgatói Önkormányzatok szabálytalan működésével kapcsolatos állásfoglalására úgy reagált: nem értik az ÁSZ kritikáit és megalapozatlannak tartják azokat. Ezzel együtt arra hívta fel a figyelmet, hogy több száz órát dolgoztak a számvevőszék kérdéseinek megválaszolásával, amelyeket az ÁSZ nem vett figyelembe, és figyelmen kívül hagyta a jelentésre reagáló rektori, kancellári leveleket is.

Simon-Palov Judit interjúja.