+36 1 911 1111, SMS: +36 70 700 1059 1097 Budapest, Könyves Kálmán körút 12-14.

A Honvédelmi és rendészeti bizottság többsége támogatja a Sargentini-jelentés elutasítását. A magyarországi ellenzék mankóként használja a Sargentini-jelentést – mondta a Hangolóban a Honvédelmi és rendészeti bizottság tagja. Ágh Péter országgyűlési képviselő arról beszélt, hogy a bizottsági ülésen a vitában is bebizonyosodott, hogy a baloldali ellenzéki képviselők nem Magyarország szuverenitását tartják fontosnak, hanem azt ismételgették, amit az Európai Parlamentben a vitában is hallani lehetett.

A fideszes politikus szerint a Sargentini-jelentés bosszúból született, mert a magyar kormány más álláspontot képvisel a bevándorlás kérdésében, mint a brüsszeli vezetők. E képviselő megismételte: “Sargentini asszony egyetlen hivatalos szervvel sem tárgyalt mielőtt megírta jelentését, csak a migrációt támogató civilekkel.” Ágh Péter nem érti miért büntetik Magyarországot, amikor nemcsak saját, hanem Európa határait is megvédte és biztosította a schengeni rendszer működését. Szerinte az EP felül akarja írni a magyar parlament önrendelkezési jogát. Aki ugyanis nem támogatja a mostani határozati javaslatot, az szerinte nem támogatja azt sem, hogy a magyar parlament érvényesítse jogosítványait.

A Sargentini-jelentés elutasításáról szóló országgyűlési határozati javaslatról az Országgyűlés Honvédelmi és rendészeti bizottsága is tárgyalt, a testület többsége egyetértett a jelentést elutasító javaslattal és támogatja, hogy a parlament fogadja azt el. Eddig egyetlen ellenzéki politikus, Dúró Dóra független képviselő jelezte, hogy a kormánypártokkal szavaz majd a kérdésben.