+36 1 911 1111, SMS: +36 70 700 1059 1097 Budapest, Könyves Kálmán körút 12-14.

A párizsi merénylet elkövető csecsen férfi már évekkel ezelőtt a hatóságok látókörébe került, a jogszabályok azonban nem tették lehetővé, hogy cselekedjenek. Nógrádi György biztonságpolitikai szakértő az elmúlt napok terrortámadásaira utalva a Karc FM reggeli hírműsorában arról beszélt: a francia és európai jogrendszerben azért nem utasítható ki valaki, mert hiába tudható hogy radikalizálódott, ha “még nem követett el semmit”. Emlékeztetett: Németországban szintén azért nem utasítottak ki korábban egy tunéziai férfit, mert – ugyan tudott volt róla, hogy hazájában gyilkolt – de otthon halálbüntetés várt volna rá. Nógrádi György úgy fogalmazott: “félünk a terrortól, de nem teszünk meg mindent, hogy elejét lehessen venni.”

A biztonságpolitikai szakértő arról is beszélt, hogy a britek uniós kiválása az európai titkosszolgálati munkára is hatással lehet. London távozásával ugyanis “a brit titkosszolgálat is kevésbé osztja majd meg információit az európai partnerekkel”. Hozzátette: ameddig a terrorszervezetek és a kibocsátó országok pénzt látnak az illegális migrációból, a folyamat nem fog leállni.

Az olasz adatok szerint például az embercsempészetből befolyt pénz 4 százalékát az embercsempészek kapják, a többit a terrorszervezetek. Nógrádi György szerint ez alapján aki azt mondja, hogy a migrációnak és a terrorizmusnak nincs kapcsolata, az vak. A biztonságpolitikai szakértő arra számít, mivel az Iszlám Állam a közel-keleten egyre jobban visszaszorul (és más terrorszervezetek “már bejelentkeztek” a megüresedett helyre) tevékenységét Európában fogja fokozni.