+36 1 911 1111, SMS: +36 70 700 1059 1097 Budapest, Könyves Kálmán körút 12-14.

A Medicina 2000 Járóbetegellátási Szövetség elnöke szerint a kórházi várólisták csökkentése után a döntéshozóknak a betegek várakozási idejénél is be kellene avatkozniuk. Pásztélyi Zsolt azt mondta: extra finanszírozás kellene azokon a területeken, ahol hosszú a várakozási idő és szabályozó eszközökkel is be kellene avatkozni. Példaként említette a kardiológiát, ahol jelenleg átlagosan ötven nap a várakozási idő és ahol a gyógyszerkassza szigorítása óta 20 százalékkal emelkedett a betegforgalom, mivel csak szakorvos írhatja fel a gyógyszereket.

A szakértő beszélt arról is, hogy a magánellátás egyre inkább elcsábítja a dolgozókat, így a maradók túlterheltek lesznek. Ennek eredménye az is, hogy felméréseik szerint átlagosan 22 nap a várakozási idő a szakorvosi járóbeteg-ellátásban. Legrosszabb a helyzet a kardiológiákon, de a diabetológián is 37 nap a várakozási idő, míg az érsebészeten 36 nap. Ezzel szemeben a sebészeteken, fül-orr-gégészeteken és a gyermekgyógyászatokon csak néhány napot kell várakozni.

A kórházi várólisták esetében áprilistól vezettek be új rendszert. Eszerint az orvosoknak a lehető legkorábbi időpontot kell megadniuk a műtétekre. Ennek betartását az intézményekkel online összeköttetésben lévő Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő felügyeli. Az új rendszertől azt várják, hogy rövidebbek lesznek a műtéti várólisták Magyarországon.