+36 1 911 1111, SMS: +36 70 700 1059 1097 Budapest, Könyves Kálmán körút 12-14.

Horvátország jó példa arra, hogyan próbálják a választásokon vesztes balliberális erők eltávolítani az éppen regnáló jobboldali kormányt. Gyetvai Mária Balkán-szakértő szerint a külső pénzügyi támogatások megvonásával való fenyegetés is egy ilyen eszköz. Ez a támadássorozat az ellenzék részéről “minden másodpercben érezhető Horvátországban”, ráadásul a választáson győztes HDZ, a Horvát Demokratikus Közösség csak nagyon kis többséggel kormányoz. Mivel a kormány folyamatos támadásoknak van kitéve, ezek elhárításával foglalkozik, így nincs ideje arra, hogy fejlessze a gazdaságot, az országot és orvosolja a gondokat.

Gyetvai Mária szerint Oroszország, – mely túlzott közeledéssel vádolja Horvátországot az Egyesült Államokhoz, – az orosz bankokon keresztül a horvát cégeket és a kormányt is sakkban tartja. Moszkvának nem érdeke az sem, hogy a Közép-Európa gázellátását segítő cseppfolyósított földgáz-terminál Krk szigetén megépüljön. Gyetvai Mária beszélt arról is, hogy geopolitikailag is veszélyzónában van Horvátország, mert a nagyhatalmaknak sem érdeke, hogy önálló kis országok legyenek a Balkánon. A szándék az, hogy “újra legyen Jugoszlávia, amibe Horvátországot is belekényszeríthetik”.

Horvátországban 2016-ban a konzervatív Horvát Demokratikus Közösség nyerte a választást. A kormány tagjai közül az ellenzéki támadások miatt azóta távozott a gazdasági miniszter és sürgetik a kormányfő Andrej Plenkovic távozását is.