+36 1 911 1111, SMS: +36 70 700 1059 1097 Budapest, Könyves Kálmán körút 12-14.

Az elmúlt napokban rengetegen érkeztek vissza Olaszországból, Franciaországból és Spanyolországból, így az egészségügyi szakemberek azzal számolnak, hogy hónap végéig ugrásszerűen emelkedhet az országban a fertőzöttek száma. A Romániai Magyar Demokrata Szövetség szenátora a Karc FM-en arról kiemelte: az RMDSZ magyar nyelvű felvilágosító anyagokkal és videókkal segíti a koronavírus elleni védekezést. László Attila felidézte: a hétfőn felállt új kormány első döntésével rendkívüli állapotot hirdetett az országban, kedden este valamennyi vendéglő és étterem bezárt, amit szerdán a fodrászatok, kozmetikák illetve minden olyan kereskedelmi egység követett, ahol az emberek érintkezhetnek.

A korlátozások nem érintik az élelmiszerboltokat és a gyógyszertárakat. Az óvodák és az iskolák már az elmúlt héten bezártak, a szülők egyike pedig egy rendelet értelmében otthon maradhat a gyermekekkel. László Attila kiemelte: a pedagógusok folyamatosan állnak át a távoktatásra, amit az RMDSZ magyar nyelvű oktatási tartalmakkal segít. Bukarest egyelőre nem korlátozza az állampolgárok mozgását, de mindenkit, aki teheti, otthon maradásra szólítanak fel.

A kedd esti adatok szerint Romániában több mint 200 ember szervezetében mutatták ki az új típusú koronavírust, mintegy 3500-an vannak intézményes, 19 ezren pedig otthoni elkülönítésben. Simon-Palov Judit interjúja.