+36 1 911 1111, SMS: +36 70 700 1059 1097 Budapest, Könyves Kálmán körút 12-14.

Két hetes rendezvénnyé nőtte ki magát az elmúlt 26 évben a Magyarpolányi Pünkösdi Fesztivál, ahol gyerekprogramokkal, komolyzenei koncertekkel, kiállításokkal is várják az érdeklődőket – mondja a település polgármestere, Grőber József. Az esemény különlegessége a Passió előadás, melyet pénteken, szombaton és vasárnap láthat a közönség, méghozzá a település lakóinak szereplésével. Idén Jézus szerepében Dávid Roland énekest láthatják a nézők, a darab többi szereplőjét pedig a falu alakítja: a pék, a tanító vagy éppen az állatorvos. Pilátust maga a település polgármestere alakítja. Pataki András, az előadás rendezője, a soproni Petőfi Színház igazgatója szerint ez csak a mai gyakorlatban különös, hiszen történelmi visszatekintésben az európai kultúra másodvirágzásának hátterében éppen a passió játszás áll – a színházi kultúra ezen keresztül született újjá.

A magyarpolányi előadás értékét növeli, hogy ezzel zászlajukra tűzték a közösség építését, a vallásos indentitás erősítését, a kulturális önazonosság megteremtését is. A lakosok lelkesedése pedig kárpótolja az esetleges szakmai hiányosságokat is – mondja az előadás rendezője. Pataki András 2015-ben álmodta meg a Passió előadás ezen verzióját a Kálváriadombra. Szarka Gyula zeneszerző művét élő zenekar, nyolcvan fős kórus kelti életre.

Grőber József polgármester szerint az előadásnak küldetése van, hiszen generációk nőttek fel az évek alatt. „Aki egykoron angyalka volt, az most már felnőtt szereplő.” Szerinte sikerült a fiatal generáció tagjait is megszólítani, és már nem csak a faluból vannak jelentkezők, hanem a szomszédos településen élők körében is sikk szerepelni a Magyarpolányi Passió előadáson.

Ma már az is hagyomány, hogy egy előadás bevételét mindig felajánlják a magyarpolányi Szent László templom restaurálására. Az önkormányzat mellett idén az Emberi Erőforrások Minisztériuma is támogatja a Passió színre vitelét, ezúttal 3 millió forinttal. (Előadás napok: június 7., 8., 9., 14., 15., 16.) Back Réka interjúja.