+36 1 911 1111, SMS: +36 70 700 1059 1097 Budapest, Könyves Kálmán körút 12-14.

Az izraeli ellenzék politikája kimerült abban, hogy a jelenlegi vezetést akarja leváltani. A választási eredménynek szerint ez nem győzte meg a zsidó állam lakosságát, akik sorozatban negyedik alkalommal adtak felhatalmazást Benjamin Netanjahunak a kormányzásra. Veszprémy László Bernát Izrael-kutató a Karc FM-en felhívta a figyelmet, hogy miután az ellenzék elismerte vereségét, még utána is csak azt tudták ígérni, hogy „csatatérré változtatják a Knessetet,” ami nem feltételez konstruktív politizálást. Ennek ellenére a jobboldali Likud – Benjamin Netanjahu pártja – sokkal kényelmesebb körülmények között alakíthatja ki a kormányzó koalíciót, mivel a szövetségnek több mandátuma lesz, mint eddig.

Izraelben ugyanakkor határozott kérésekkel tudnak előállni a koalíciós partnerek, hiszen kevés a parlamenti mandátum, miközben alacsony a bejutási küszöb is. Veszprémy László Bernát szerint fontos jelenség, hogy az izraeli fiatalok nagy arányban támogatják a jobboldali, nemzeti erőket, vagy egyenesen az ultra-vallásos pártokat. Ezzel párhuzamosan viszont az izraeli szociáldemokraták, a Munkapárt 13 széket veszített, amivel történelmének leggyengébb választását produkálta.

Veszprémy László Bernát ezt a folyamatot többek között azzal magyarázza, hogy a fiatalok nem élték meg az évtizedekkel ezelőtti „békefolyamatot,” hanem kész tényként kezelik, hogy ez nem működik, és cserébe „intifádát és terrort kaptak.” Ezért támogatják inkább a helyi jobboldalt, amely a nemzeti szuverenitást, az erős hadsereget és a nemzetbiztonságot hangsúlyozza.

A béke szigete?

Az Izrael-kutató emlékeztetett: az Egyesült Államokban ma már nem egyértelmű a várható reakció abban az esetben, ha Izrael annektálná a vitatott hovatartozású területeket. Ez szerinte azért érdekes, mert korábban Washington a kétállami megoldást támogatta. Ezt viszont ma már szinte minden oldalról kritizálják. A jobboldali kritika szerint például már így is létezik egy palesztin állam Gázában, másrészt az egyállami megoldást elengedhetetlennek tartják abban, hogy stabilizálni lehessen a régiót. Veszprémy László Bernát szerint a készülő amerikai „béketerv” is azzal számol, hogy Izrael segítségével stabilizálja a régiót, ebben pedig fontos szövetséges a patrióta Benjamin Netanjahu.