+36 1 911 1111, SMS: +36 70 700 1059 1097 Budapest, Könyves Kálmán körút 12-14.

Annak ellenére, hogy a gazdasági folyamatokat figyelembe véve ésszerű, és folyamatos fejlődést biztosító megállapodás született a minimálbér és a garantált bérminimum kapcsán, voltak olyan szakszervezetek, amelyeknél a szakmai megfontolásokat felülírta a kormánybuktató szándék. A Munkástanácsok Országos Szövetségének elnöke a Karc FM-en azt mondta: a gazdasági ügyeket ugyan nem lehet függetleníteni a nagypolitikától, de nem is szabad felhasználni annak céljaira. Ennek ellenére a tárgyalásokon a baloldali kötődésű Kordás László, a Magyar Szakszervezeti Szövetség elnöke nem írta alá a bérmegállapodást. Palkovics Imre szerint emögött a viselkedés mögött ugyanaz a kormánybuktató szándék van, mint az utcai megmozdulások hátterében.

Palkovics Imre emlékeztetett, hogy most a Munkástanácsokat is olyan szakszervezetek minősítik árulónak, amelyek 2019-re rosszabb béremelési egyezséget írtak alá, mint amit a Munkástanácsok és a Liga kötött a napokban. A vasutas szakszervezet elnöke például munkásárulónak nevezte Palkovics Imrét, mert aláírta a megállapodást. Eközben viszont a kritizálók csak 5%-os emelésben tudtak megegyezni. Palkovics Imre szerint valójában mindegy, mi a támadás célja, a lényeg, hogy a kormányt és a vele egyetértőket lehessen támadni, hogy a teljes ellenzék a mögötte álló nemzetközi, liberális érdekkörök támogatásával próbálja elsöpörni az Orbán-kormányt.

A Munkástanácsok elnöke osztja azok véleményét, akik szerint a január 19-ére (szombatra) meghirdetett ellenzéki sztrájk nem lesz sikeres, ugyanis a magyar emberek érzik, hogy ilyen gazdasági fejlődésre évtizedek óta nem volt példa, és ha kritikusak is egyes intézkedésekkel szemben, nincs okuk nagyobb tiltakozásra. A szakszervezeti vezető hangsúlyozta: az emberek látják, hogy milyen intézkedések születtek az elmúlt években – például a reálkeresetek kétszámjegyű mértékben nőttek és idén is 5% körüli lesz a bővülés. A gazdasági folyamatokkal kapcsolatban ráadásul Palkovics Imre azt valószínűsítette, hogy a munkaadók akár a most kialkudottnál magasabb fizetésnövelést is megadnak, hiszen a munkaerőhiány erre ösztönzi őket.