+36 1 911 1111, SMS: +36 70 700 1059 1097 Budapest, Könyves Kálmán körút 12-14.

Két évre szóló egyezséget szeretne kötni a bérek tekintetében a Liga Szakszervezetek – mondta a Karc FM reggeli hírműsorában a szakszervezet elnöke. Mészáros Melinda szerint a cél a cseh minimálbér elérése lenne, így jövőre 164 ezer forinton alakulna ez az összeg, 2020-ra pedig bruttó 190 ezer forintig emelkedne. A szakszervezet emelletg 254 ezer forintra emelné a garantált bérminimumot.

Az elnök szerint a béremelés tekintetében nincs egyeztetett álláspont a szakszervezetek között, de valamennyien kétszámjegyű béremelést szeretnének elérni a tárgyalásokon. Az inflációt figyelembe véve ez 10 százalék körüli reálbéremelés lenne. Mészáros Melinda kiemelte, a szakszervezetek a cafetériában a lakhatási, utazási kedvezményeket és az öngondoskodást segítő lehetőségeket is megtartaná, hogy ne érje nettó jövedelemcsökkenés a dolgozókat.

A szakszervezeti vezető szerint a munkaadók is ezt szeretnék, mert nem tudják bérben kifizetni a munkavállalóknak a cafetériát.
A versenyszféra és a kormány állandó konzultációs fórumán várhatóan november végén döntenek a jövő évi bérekről. A már elfogadott 2019-es adótörvények szerint csak a Szép-kártya marad a béren kívüli juttatások közül.