+36 1 911 1111, SMS: +36 70 700 1059 1097 Budapest, Könyves Kálmán körút 12-14.

Egyetlen baloldali képviselőt sem delegáltak az Országgyűlés mezőgazdasági bizottságába! A következő négy évben így e testület a Fidesz-KDNP és a Jobbik képviselőinek részvételével működik. Nagy István agrárminiszter a Karc FM-en ebből azt a következtetést vonta le, hogy a baloldal feladta a magyar vidék képviseletét, és nem kívánnak foglalkozni a problémáival sem. A tárcavezető megismételte: végleg világossá vált, hogy a magyar vidék csak a Fidesz-KDNP-re számíthat. Ez viszont még nagyobb felelősséget ró a kormánypártokra.

Szendvics-saga

Nagy István nem számít arra, hogy szakmapolitikai ügyek mentén alakulhatnak ki érdemi viták az ellenzéki pártokkal. Példaként hozta azt, ahogyan a mezőgazdasági bizottságban mondott szavait kezelték. A sertéspestis terjedésének ügye kapcsán ugyanis nem tudtak arról egyeztetni, hogy a vírus hogyan terjed és hogyan lehet védekezni ellene. Ehelyett a bizottságban elmondott szavaiból – melyek szerint a vírus az eldobott ételmaradékkal is terjed – bulvár hírt csináltak. „Ez a színvonal nem sok jót ígér.” Nagy István hangsúlyozta: minden vitás kérdésben a jövőben is a tudomány tételeire hivatkozik. Csak a tudás alapú mezőgazdaság lehet ugyanis képes a következő évtizedek céljainak megvalósítására.

Látkép – zsebszerződésekkel

A magyar agrárium 20 millió ember ellátására rendezkedik be. Az agrárminiszter szerint ennek egyik feltétele, hogy a termőföld továbbra is nemzeti kézben, a magyar gazdálkodók tulajdonában, használatában maradjon. Az Unióban jelenleg is zajló viták kapcsán Nagy István megismételte: a földet nem lehet a szabadon adható-vehető tárgyak közé betenni. Az EU-ban jelenlegi ebben a körben van ugyan a termőföld, de az agrárminiszter szerint több tagállam összefogásával létrejöhet az a többség, amely kezdeményezni tudja ennek kivételét.

Egy millió át nem játszott hektár

Nagy István emlékeztetett: a zsebszerződésekkel kifehérítették a földtulajdonokat. Ha ez nem történt volna meg a polgári kormány hatalomra kerülésekor, akkor ma már a magyar gazda a kertje végéből szemlélné, hogy az osztrákok hogyan gazdálkodnak összevont, nagy táblákon. A miniszter szerint körülbelül egymillió hektárra tehető az a terület, amelyet sikerült így megmenteni attól, hogy idegen gazdálkodók a legolcsóbb növénytermesztésre berendezkedve zsigereljék ki a magyar föld minden termőképességét. A megtermelt árut aztán külföldre vitték volna, ahol extra profitért adtak volna túl rajta.

Holnap is megéri

Nagy István szerint a megfelelő technikákkal, a jelenlegi Uniós támogatási rendszerben, az élelemiszerágazat alapjaként a növénytermesztés a jövőben is biztos megélhetést ad a gazdáknak. Elismerte ugyanakkor, hogy még mindig dolgozni kell a növénytermesztés – állattenyésztés elbillent arányának helyreállításán. Utóbbi ugyanis továbbra is nehezebb helyzetben van, ami viszont hatással lesz a növénytermesztésre is. Példaként említette, hogy az állattenyésztés szerves trágya utánpótlása hiányzik a szántóföldekről, ami több műtrágya felhasználását eredményezi.

Nincsenek fölösleges centek

Szövetségeseket kell keresni annak érdekében, hogy az Unió a jövőben se csökkentse az agrár támogatásokat. Nagy István a Közös Agrárpolitika (KAP) jelenleg is zajló vitái kapcsán kiemelte: a támogatások többek között azt a célt szolgálják, hogy a vidék meg legyen művelve. Ezek nélkül a források nélkül ugyanis több helyen nem is érné meg megművelni a területeket. Ezt az ösztönzőt a jövőben is fenn kell tartani. Kiemelte ugyanakkor, hogy a KAP minden eurocentjének a gazdákhoz kell kerülnie, „ebbe nem lehet más célokat bevonni”! Nagy István szerint a növénytermesztés minden kockázatát így is a gazdálkodók viselik a vetéstől az eladásig, ami ellen minden eszközzel harcolni fog! Pelyach Gergely interjúja.