Nincsenek közös értékek, amik egyben tudnák tartani azt a politikai kartellt, ami most átvette az irányítást a fővárosban. Szerencsés D. Márton publicista a Karc FM Alaphang műsorában kifejtette: annak ellenére, hogy e formáció egyben maradása irreális, addig, amíg hatalomban vannak, mindent meg fognak tenni saját érdekeik keresztülviteléért, a legmagasabb pozíciókért és a legtöbb forrás átcsatornázásáért. Őry Mariann, a Magyar Hírlap külpolitikai rovatvezetője ugyanitt arról beszélt, hogy láthatóan egyelőre nem is tud mindenki mit kezdeni az ellenzéki oldalon a győzelemmel. Az csak ezt követően fog kiderülni, hogy mennyire életképesek a közgyűlések, mennyire jönnek ki egymással az ellenzéki szereplők, de az ellenzéki vezetők már az első napon tanúbizonyságát tették annak, hogy nem tudnak integratív politikát folytatni. Őry Mariannt és Szerencsés D. Mártont az Alaphangban Pelyach Gergely kérdezte.

TEGYÜK BUDAPESTET MENŐVÉ

Őry Mariann szerint beigazolódnak a legrosszabb várakozások. Egyfelől ugyanis tartja magát a balliberális kommunikációban, hogy új szelek fújnak, és most kinyitnak minden ajtót, ugyanakkor a szimbolikus politizálás mellett valójában a 2010 előtti korszak restaurációja zajlik. Azok a 2010 előtti emberek jönnek vissza, akik az elmúlt években sok helyről kiszorultak. Most viszont azok, akik eddig Karácsony Gergelyt támogatták, tartják a markukat. Ebbe a sorba illeszkedik az 5 főpolgármester-helyettes, a bizottsági helyek elosztása, a fizetésemelések és egyéb juttatások. Ez viszont Őry Mariann szerint „nem az új, menő, nyugatos politizálásba, amit kommunikálnak magukról.”

A PROGRESSZÍV BUDAPEST NEM AKAR BELÉPNI A XXI. SZÁZADBA

Szerencsés D. Márton publicista szerint az a szöveg, hogy „Budapest felszabadult,” szintén riasztó jele a baloldal által eddig képviselt politikának. Meg kell ugyanakkor érteni, hogy az emberek miért szavaztak akár a saját érdekeikkel szemben. A fejlődés, az eddigi fejlesztések ugyanis a polgárok számára természetes intézkedésként, a politika értelmeként csapódnak le. Vagyis a „választók hálájára építeni” sikamlós terület a politikában.

ZÖLD-SÁRGA ÁLARC A VÖRÖSÖN

Őry Mariann úgy látja, hogy sok helyen úgy szavaztak az ellenzéki jelöltre az emberek, hogy nem feltétlenül tudták elmondani, mi a bajuk a regnáló hatalommal. Ebben ugyanakkor szerepet játszott a masszív megtévesztés is. Mindenütt a zöld-sárga színekkel kombinálva fedték el az ellenzéki oldalon a jelölt politikai színezetét.

Emellett Karácsony Gergelyre is úgy hivatkoztak a nyugati sajtóban, mint egy zöldpárti jelölt, de kérdés, hogy valójában milyen politikai erő is áll mögött. A városházára biciklizés is ennek a képnek az építését szolgálta. A nyugati sajtó viszont csak ezeket a felszínes jeleket látja, de hogy mi van e mögött, – például hogy most milyen emberek jönnek elő, – azt a nyugat nem fogja látni.

KARTELL-RAJZ

Az, amit Karácsony Gergely a biciklizéssel, tömegközlekedés használatának hangsúlyozásával képvisel: újfajta prolikrácia. Arra épít, hogy a „vezetők közülünk valók, nem különböznek az embertől.” Ez viszont valójában csak tartalmatlan poszt-Kádári mentalitás, ha ma valaki ezt várja el egy vezetőtől.

Szerencsés D. Márton szerint mindezek ellenére az, ami most kialakult az ellenzéki oldalon, „az nem összefogás, nem politikai erőtér, hanem politikai kartell.” Ezt az tartja össze, hogy mindegyik tagja gyűlöli a Fideszt, illetve minden tagja ki volt zárva a források megszerzésének lehetőségéből. Ők ezt most úgy élik meg, hogy oda kerültek, ami nekik saját felfogásuk szerint jár!

NYUGATI ELVÁRÁSOK

Mindenki próbál saját politikai karaktert adni magának az ellenzéki térfélen. Őry Mariann azt mondta, látva például, hogy a Momentum sikereket tudott elérni, most többen próbálnak fiatalosak, liberálisak lenni, pedig még a Momentumnál is sokszor kitűnik, hogy mennyire erőltetett a politikájuk. Kérdés például, hogy mennyire lehet hiteles a XXI. századra hivatkozó kommunikáció azután, amilyen szövetségeseket választottak maguknak. Emellett erős megfelelési kényszerükről is árulkodnak, amikor például a luxemburgi miniszterelnökkel fotózkodnak, vagy más országokban vesznek részt a helyi liberálisok kampányaiban – az európai parlamenti munkájukat nem is említve. 

VERSENY VAN

Szerencsés D. Márton szerint e verseny most arról szól, hogy ki tud irritálóbb lenni, és felbosszantani a miniszterelnököt. Az ugyanis, amit „Széll és társai” művelnek Hadházy Ákostól Tordai Bencéig, ma már tucatjelenség. A provokatív, szemtelen, minden határt átlépő taplóság.

Ezek mögött viszont valójában nincsenek stratégiai döntéseik. Az ellenzékiek belefutnak dolgokba, ami aztán „vagy összejön vagy nem.” Ennek a hatása azonban tavaly, az MTV székház elfoglalásakor ki is merült.

INTEGRÁLÓ KÉPESSÉG HÍJÁN

Nem mindenki tud mit kezdeni az ellenzéki oldalon a győzelemmel. Az csak ez után fog kiderülni, mennyire életképesek a közgyűlések, mennyire jönnek ki egymással az ellenzéki szereplők. Van is mit kimagyarázni. Őry Mariann szerint az ellenzéki vezetők már az első napon tanúbizonyságát tették annak, hogy nem tudnak integratív politikát folytatni. Ide sorolta a semmiből előhúzott Wass Albert-vitát, vagy az olyan látványos, de tartalmatlan döntéseket, mint hogy a II. kerületben olcsóbban mehetnek a helyi, többnyire liberális rendezők darabjait felvonultató színházba a kerület lakói. „A közös listára szavazó, de például Jobbikos kerületiek viszont nem biztos, hogy erre vártak, amikor szocialista polgármesterre szavaztak.”

Ezek apró, de jelképes ügyek, amiknél csak nagyobb viták lehetnek például a pozíciók elosztásánál. Baranyi Krisztina ferencvárosi polgármester kifakadása is e sorba illik, aki nehezményezte, hogy ő nem kapott bizottsági helyet a fővárosi közgyűlésben.

ÉRDEM ÉS JUTALOM

A balliberális oldal kartell-szemléletével szemben a jobboldal valódi közösség. Szerencsés D. Márton szerint ha a jobboldal ér el politikai sikereket, akkor az „szervezetileg jól oldódik fel, nincsenek belőle konfliktusok.” Se belül, se kívül.

A kartellben viszont mindenki azt vallja, hogy a siker a saját érdeme. Ezért akar magasabb pozíciót, több pénzt. Őket nem tartja össze cél vagy küldetés. Ők amint találnak egy rést a pajzson, azonnal „ami a csövön kifér” igyekeznek érvényesíteni akaratukat. Többek között ezért irreális elképzelés, hogy a most átmenetileg képződött politikai erő kitartana és együtt tudna mozogni. Éppen ezért kell feltárni az okokat, hogy ennek ellenére a választók miért szavaztak rájuk.

Szerencsés D. Márton felhívta a figyelmet arra a jelenségre is, amely a balliberális oldal botrányainak jobboldal számára okozott kártételében jelentkezett. Szerinte ugyanis sok olyan választó van, aki a budaörsi liberális polgármester szexbotrányát, vagy a kispesti szocialisták drogügyeit ugyanúgy a kormányoldal számlájára írta.

Az Alaphangban Pelyach Gergely kérdezte Őry Mariannt és Szerencsés D. Mártont a klímadepresszió kialakulásának okairól, a jobboldal víziójáról, és az új választói rétegek kapcsolatáról a magyar XX. századdal.