Meghaladtuk a történelmi civakodást

Sokan nem érdekeltek abban, hogy Közép-Kelet Európa gazdasága megerősödjön – mondta Alaphang műsorunkban a Kereszténydemokrata Néppárt országgyűlési képviselője. Nacsa Lőrinc emlékeztetett, hogy ma már a térség adja a növekedés motorját, itt a legalacsonyabb a munkanélküliség, ráadásul az itteni országok „érték alapú” együttműködések révén dolgoznak együtt.

Ezeket az értékeket itt 40-50 éven keresztül támadták, ezért is szilárdulhattak meg, így most ezeken állva tudnak a térség országai magasabbra rugaszkodni. Az érintettek – meghaladva az egymással történő civakodást – össze tudtak fogni, gyorsabban növekedni, ráadásul erősödött az érdekérvényesítő képességük is.

Előjogait félti a nyugat

Nacsa Lőrinc a visegrádi együttműködéssel kapcsolatban megjegyezte: ritka dolog, hogy van négy ország, amely 10 kérdésből 8-ban egyetért úgy, hogy a négy ország négy miniszterelnöke más európai pártcsaládhoz tartozik. Ma mégis a V4-es együttműködés az alapja a gazdasági fejlődésnek.

A politikus szerint ezért is felháborító, ahogy az Európai Unió késlelteti a nyugat-balkáni országok csatlakozását. A magállamok ugyanis saját érdekérvényesítő képességük gyengülésétől tartanak. Így viszont hiába mondja például a francia elnök, hogy erős Európai Uniót akar. Ez ugyanis csak akkor fog megvalósulni, ha a nemzetállamok erősek, és ha bővül a csatlakozók sora. Ez a világgazdasági folyamatokra gyakorolt hatását is erősítené a kontinensnek.

Nem kérünk külön bánásmódot

Nacsa Lőrinc felidézte, hogy amikor a kelet-közép európai országok csatlakozta, akkor a nyugati államok csak szabad piacot láttak, ahova saját vállalataikkal betörhetnek, „lerabolhatják a térséget.” Most viszont, amikor azt látják, hogy ezek az államok megállnak a saját lábukon, nem függenek olyan mértékben a nyugattól, szuverenista politikát folytatnak, sőt önállóan is erős gazdasági kapcsolatokat ápolnak nagyhatalmakkal – akár Kínával, akár az Egyesült Államokkal – akkor Nyugat-Európa az eddigi status quot félti, és saját érdekeinek sérülésétől tart.

A politikus hangsúlyozta: a térség – benne Magyarország – nem kért különleges bánásmódot és eljárásmódot. Csak azt kérik, hogy a súlyukhoz mérten legyenek kezelne, ugyanolyan pozícióik legyenek a tárgyalóasztalnál, és ne kezeljék másodrangú államokként őket.

Brüsszelt védik Magyarországon

Nacsa Lőrinc az Alaphang műsorában beszélt a magyar kormány családpolitikájáról, vagy a magyar ellenzék által választott utakról is. Utóbbiak kapcsán kifejtette: azok a politikai erők próbálnak hatalomra törni, amelyek eddig csak rombolni tudtak a magyar közéletben. A Momentum például a magyar olimpiai rendezés elgáncsolása vagy a magyar Európai Parlamenti képviselők pozícióinak gyengítése után most a korábban általuk szidott antiszemita Jobbik logójával és Gyurcsány Ferenc ölelésében, politikai opportunizmussal igyekeznek pozíciókat szerezni. Nacsa Lőrincet Pelyach Gergely kérdezte az Alaphangban.