A szigorodó határellenőrzések miatt az illegális migránsok beragadtak Szerbiába, az embercsempészek pedig kihasználják szorult helyzetüket – mondta a Karc FM-en a Migrációkutató Intézet munkatársa, aki helyszíni riportok keretében rendszeresen felkeresi a határ szerb oldalán fekvő településeket.

Tárik Meszár elmondása szerint afgán, szír és marokkói csempészbandák vannak jelen a térségben és újabban nem ritka köztük a fegyveres összecsapás a területekért. Tavaly mintegy 10 ezer bevándorló élt sátortáborokban, vagy a szabad ég alatt várva, hogy tovább indulhasson. Számuk azonban most nehezen meghatározható, ugyanis a szerb hatóságok folyamatosan számolják fel az ideiglenes lakhelyeket, így a migránsok kevésbé látható helyeken, a lakott településektől távolabb az erdők mélyén keresnek menedékeket.

A Migrációkutató Intézet munkatársa Magyarország mellett alternatív útvonalként említette Horvátországot, azonban az ország schengeni övezethez csatlakozásával megszigorodtak az ellenőrzések, így mostanában az embercsempész bandák Románián keresztül, Nagyfánál próbálják – teherautók rakterébe rejtve klienseiket – eljuttatni az uniós célországokba.

Összességében elmondható, hogy valamennyi nyugat-balkáni útvonalon fekvő ország határa folyamatosan migrációs nyomás alatt áll.

Fotó: Magyar Nemzet