Mátyás király leghíresebb hadvezérének egykori lakhelye a Nemzeti Kastély és Nemzeti Várprogram keretében születhetett újjá. Fábry Szabolcs a település polgármestere a Karc FM-en elmondta: míg korábban a vár bejárása mintegy másfél órás programot jelentett, a fejlesztéseknek köszönhetően ez mostanra 3-4 órára bővült. A környező egyéb turisztikai beruházásoknak köszönhetően pedig Nagyvázsony mostanra több napra elegendő program kínálattal szolgál mindazoknak, akik aktív kikapcsolódásukhoz a Balaton-felvidéki települést választják.

A nagyközönség péntektől látogathatja az 1,6 milliárd forintból felújított Kinizsi-várat, ahol megújult a rendezvénytér, a kiállítótér és a lakótorony. A lakótoronyban Magyar Benigna, Kinizsi Pál feleségének lakosztálya van berendezve, aki ott élt mintegy 25 évig. Filmek, interaktív látványelemek mutatják be az egykor a várban lakók életét.

A vár kulcsát az átadáson Navracsics Tibor minisztertől a polgármester kapta meg, a település ugyanis vállalta, hogy átveszi az államtól a vár üzemeltetését.