Ha a demokraták meg akarják őrizni a Fehér Házat, akkor Joe Bidennek tennie kell valamit az orosz-ukrán konfliktus ügyében – jelentette ki a Karc FM-en a Századvég Politikai Elemzések Központ igazgatója. A háború finanszírozása, az újabb és újabb fegyverszállítmányok Ukrajnába küldése rengeteg pénzbe kerül, a fizetésképtelenségi eljárás alá vont Silicon Valley Bank esete pedig jól mutatja, hogy az amerikai pénzügyi rendszer tartalékai nem kimeríthetetlenek. A szakértő szerint Biden elnök most egy 800 milliárd dolláros tőke injekcióval próbálja elejét venni a problémáknak, Ukrajna támogatását pedig inkább a szövetségeseire bízná. Washington ugyanis nem akar bianco csekket adni Kijevnek, csupán annyi fegyvert és pénzt küld, hogy a felszínen maradhasson és folyamatosan apassza az orosz erőforrásokat.

Hangsúlyozta: a 400 milliárd dolláros amerikai Inflációellenes törvény a 2024-es elnökválasztás előtt adókedvezményekkel élénkíti a gazdaságot és az Egyesült Államok területén előállított termékek vásárlására buzdítja az amerikaiakat. Az Európai Unió ezzel nem tud versenyezni, hiába sürgeti a francia és olasz uniós biztos újabb közös hitelek felvételét. Washington most azt ajánlja, hogy amennyiben az EU csatlakozik a Kína-ellenes szankciós politikájához, akkor az európai cégek termékeit is “befogadják” az amerikai Inflációellenes törvény által kedvezményezett körbe. Kérdéses azonban, hogy mennyire lesz ez előnyös Európa számára – tette hozzá.

Kiszely Zoltán arról is beszélt, hogy Washington fő kihívója nem Moszkva, hanem Peking. Szerinte Joe Biden tisztában van azzal, hogy az atomhatalmak konfliktusa a harmadik világháborúhoz vezetne, ám jelenleg szüksége van olyan proxyháborúkra, mint ami Ukrajnában tart több mint egy éve. Kiszely Zoltán hangsúlyozta: az elmúlt 30 évben kialakult világrend szétválása a gazdasági szankciók mentén folyamatos. A nyugati országok nem importálnak technológiát a Távol-Keletre, Peking pedig a New yorki tőzsdéről folyamatosan helyezi át érdekeltségeit a sanghaji börzére.