Az államférfi az egész nemzethez beszél, olyan egyetértési pontokat keresve, amelyek világnézettől függetlenül összekötik a hallgatóságot, de a pártelnök csak a saját szavazóinak megtartására koncentrál – hangzott el a Karc FM reggeli hírműsorában. A Nézőpont Intézet vezető elemzője az idei március 15-i megemlékezések mindkét esetre adtak példát. Erdélyi Rezső Krisztián emlékeztetett: a magyar forradalom és szabadságharc évfordulóján Orbán Viktor egy pozitív beszédet adott elő, míg Gyurcsány Ferenc mondandója – feltehetően a saját közönsége elvárásainak megfelelően – kimerült a kormány gyalázásában és a céltalan orbánozásban. Az elemző szerint a két beszéd között feszülő ellentét oka elsősorban az, hogy a baloldal nem tartja értéknek a hazát és a haza függetlenségét. A szakértő úgy fogalmazott: Szent István király óta tudjuk, hogy Magyarországnak középen kell állnia, vagyis Magyarország a nyugathoz tartozik, de a kelettel is jó kapcsolatokat kell ápolnia. Hozzátette: a polgári oldal szerint a siker Magyarország sikerességét jelöli, míg a progresszívok szerint a siker csak akkor áll fenn, ha az ő boldogulásukat szolgálja, megnyilvánulási formái pedig a genderideológiára, vagy a migráció térnyerése mellett a vallás visszaszorítására korlátozódnak.

Erdélyi Rezső Krisztián arról is beszélt, hogy a magyar érdek melletti politizálás sokak számára szimpatikus a kontinensen, hiszen a nemzeti érdekek felvállalása és konfliktusok árán való képviselete elengedhetetlen feltétele egy erős Európa kialakulásának. Hozzátette: a hét eleji Macron-Orbán találkozó ebben a tekintetben is fontos mérföldkő volt. A szakértő úgy látja: Franciaország és Magyarország politikája a tömeges illegális migráció kérdésében közeledni látszik, hiszen míg Párizs eltérő történelmi tapasztalatok okán befogadóországként szembesül azzal, hogy milyen társadalmi feszültségekhez, illetve gazdasági problémákhoz vezet az ellenőrizetlen bevándorlás, Budapest határozottan kiáll amellett, hogy kizárólag a magyarok dönthetnek arról, kikkel élnek együtt. A két politikus bár eltérő ideológiai oldalon áll, mégis egyetért abban, hogy az amerikai gazdasági és politikai befolyás erősödésének csak egy erős Európa képes ellenállni.

A Nézőpont Intézet vezető elemzője szerint miközben Magyarország ratifikálja Finnország és Svédország NATO csatlakozási jegyzőkönyveit, ezzel utat nyitva a két skandináv országnak, hogy belépjenek az Észak-atlanti katonai Szövetség ernyője alá, azt is jelzi, hogy az elmúlt években számos sértő és valótlan kritikát fogalmaztak meg Magyarországgal kapcsolatban. Ez a diplomáciai lépés is a nemzeti függetlenség irányába mutat – tette hozzá.