A magyar kormány nem ellenzi a napelemeket, az elektromos hálózat fejlesztésére pedig 75 milliárd forintos pályázati program áll rendelkezésre annak érdekében, hogy a jelenleginél is nagyobb mértékben lehessen alkalmazni a lakossági és vállalati szférában a megújuló áramtermelőket – tette egyértelművé a Karc FM-en Tóth Máté energiajogász. A Magyar Energetikai Társaság elnökségi tagja hangsúlyozta: az Ursula von der Leyen vezette Európai Bizottságnak a nemzetközi, szakmai szervezeteken keresztül pontos információi vannak arról, hogy a magyarországi megújuló kapacitások milyen arányt értek el és ezek hogyan terhelik az elektromos hálózatot. A szakember éppen ezért álságosnak tartja, hogy miközben az iparági szereplők egy évtizede folyamatosan jelzik: jogalkotó ne támogassa a napelemek és a megújulók térnyerését, az úgynevezett szaldó elszámolást pedig éppen Brüsszel kérésének megfelelően kell kivezetni a rendszerből, most a szolgáltatók hallgatnak, az Európai Bizottság pedig a magyar kormányra mutogat.

Európai Bizottság úgy tesz, mintha Magyarország akadályozná a megújulóknak a térnyerését és a hálózati csatlakozás, holott csupán arról van szó, hogy az elektromos hálózat szűk keresztmetszete miatt kellett Magyarországon ideiglenesen megálljt parancsolni a csatlakozásoknak – hívta fel a figyelmet Tóth Máté. A jogalkotói szándékot szerinte jól mutatja, hogy a háztartási méretet meghaladó naperőművek tekintetében az eddig el nem készült eszközök nem vesztették el jogosultságukat, ami Nyugat-Európa országaiban elképzelhetetlen lenne.

A szakember arról is beszélt, hogy a napelemek által megtermelt energia tárolásához akkumulátorokra van szükség, az pedig komoly versenyelőnyt jelenthet a magyar gazdaságnak, ha ezeket az eszközöket Magyarországon állítják elő. Az energiajogász megérti a lakosság és a civil szervezetek ellenérzéseit, ugyanakkor arra is felhívta a figyelmet: a hatályos magyar és európai jogszabályok, valamint a hatósági engedélyeztetési eljárások garantálják, hogy az üzem ne legyen veszélyes sem az emberre, sem pedig a környezetre. Tóth Máté a nagyjából 20 éves energiajogi tapasztalata alapján azt mondta: a hatósági eljárások terén Magyarország messzemenően kikényszeríti azon feltételek meglétét, amit a jogalkotó egy ilyen beruházás feltételéül szab. Ellenpéldaként említette a politikai értelemben zöldek által kormányzott Németországot, ahol most az energiaválság enyhítésére szén erőműveket indítanak újra.

Tóth Máté ezzel együtt érdekesnek tartja, hogy az a baloldali és zöld ideológia, amely Németországban a karbonsemlegesség felé vezető úton komoly mérföldkőnek tartja az akkumulátorgyár építést helyben, Magyarországon mindent elkövet annak érdekében, hogy ezt megakadályozza. Simon-Palov Judit interjúja.