Könnyen komolytalanná válhat az Európai Bizottság, ha nem egységes feltételeket vár el az unióhoz csatlakozni szándékozó országoktól – jelentette ki a Karc FM-en a Batthyány Lajos Közalapítvány szakmai vezetője, azzal kapcsolatban, hogy az Európai Bizottság vezetői Kijevben találkoznak az ukrán vezetőkkel és az uniós csatlakozásról tárgyalnak.

Pócza István nem tartja reálisak azon forgatókönyvet, ami szerint Ukrajna két éven belül csatlakozhat az európai közösséghez, hiába élvez komoly politikai támogatást Brüsszelben. A külpolitikai szakértő emlékeztetett: Ukrajna esetleges uniós csatlakozásával kapcsolatban az uniós intézményekben is vegyes a megítélés, ugyanis az ország jogrendszerével és a korrupciós viszonyokkal kapcsolatban már a háborút megelőzően is aggályok merültek fel, a közel egy éve tartó harcok pedig nem kedveznek a reformok teljesülésének.

Az EB elnöke Ursula von der Leyen által tavaly nyáron a Kijevnek felajánlott tagjelölti státusz , nem erősítette a csatlakozási tárgyalásokban jóval előrébb tartó nyugat-balkáni országok és Törökország elköteleződését az Európai Uniós integráció folytatásában.

Pócza István meglátása szerint Ukrajna esetleges csatlakozás az Európai Unióhoz nem vetne véget a háborúnak. Mint mondta az oroszok „beárazták” ennek a lehetőségét is, azzal együtt, hogy az offenzíva kiváltó okai között az is szerepelt, hogy megakadályozzák azt, hogy Ukrajna a nyugati érdekkör része legyen.