A kormányzati programok miatt bővülhet idén a gazdaság – jelentette ki rádiónkban a Makronóm Intézet szakmai vezetője. Regős Gábor legfrissebb elemzésükkel kapcsolatban elmondta: ebben az évben csaknem 3700 milliárd forinttal csökken a magyar gazdaság teljesítménye a háború, az infláció és az uniós szankciós politika következtében. Hangsúlyozta: az idei évre vonatkozó pénzügyminisztériumi előrejelzést összevetve a mostani elvárásokkal jól látszik, hogy az Energiaintenzív KKV támogatási program, a Gyármentő Program, a megújult Széchenyi Kártya Program és a Baross Gábor Újraiparosítási Hitelprogram nélkül a gazdaság csak stagnálásra volna képes 2023-ban, így azonban akár másfél százalékkal is bővülhet. A szakember szerint a forint árfolyamának további erősödését hozná, ha megérkeznének az uniós források a kormány számlájára, javulna a folyó fizetési mérleg, alacsonyabbak lennének az energiaárak. Ezek sokat segítenének az infláció letörésében.

Regős Gábor a Standard & Poor’s és a Fitch Ratings nemzetközi hitelminősítők legutóbbi besorolásával kapcsolatban megjegyezte, a veszélyek mellett a két intézet indoklásában pozitív várakozások is szerepelnek a magyar gazdaság teljesítményét illetően. A negatív tényezők között szerepel a folyó fizetési mérleg egyenlege, az uniós pénzek-ügye, míg a pozitív listában a GDP-arányos államadósság és a kormányzati szektor hiányának várható csökkentése szerepel, bár ez utóbbi tétellel kapcsolatban a végleges számok egyelőre nem jelentek meg – ismertette a szakértő. Regős Gábor szerint optimizmusra ad okot, hogy a forint ezekre a hírekre nem reagált túlzottan erőteljesen, legfeljebb egy-két forintos gyengülés volt az érzékelhető kilengés.

A Makronóm Intézet szakmai vezetője kitért arra is, hogy a beruházások tekintetében kettős képet rajzolódik ki. Az állami beruházásokban a kormányzat számos projektet leállított, ugyanakkor a magánberuházások lényegében kiegyenlítik a mérleget, így ezen a téren is pozitív elmozdulásra van esély a jövőben.