Az agresszív üzenetek helyett a kölcsönös tisztelet és a diplomáciai tárgyalás a nemzetközi együttműködés sikere még a háborúban is, hiszen ez a kapu a békéhez vezető úton – fogalmazta meg a Karc Fm-en az MCC Diplomáciai Műhelyének vezetője. Kiss Rajmund úgy látja: az, hogy a március 29-i, sikeres törökországi béketárgyalást követően a felek csak távolodnak egymástól és agresszív üzenetekre korlátozódik a kommunikáció, nem a párbeszéd és a béke ügyét mozdítja előre. A szakember szerint a nyugati politikában is azt bizonyította az eltelt egy év, hogy a tények, a pragmatizmus, a ráció, következetesség a nemzetközi, politikainak nevezett tárgyalásokban egyre kevésbé fontos. Az együttműködés helyett inkább tömbösödnek és elszigetelődnek bizonyos hatalmi csoportok és ezért nem tudunk közelebb lépni a háború lezárásához.

Kiss Rajmund az ukrán Dnyepro város polgármesterének a magyar miniszterelnököt és a magyar népet célzó, agresszív, obszcén és fenyegető üzenetével összefüggésben úgy vélte: a magyar diplomácia bölcsen felismerte, hogy van az a szint, amire nekünk nem kell reagálni. Szijjártó Péter külügyminiszter már a háború kitörésekor egyértelművé tette: zárójelbe tettük a háború előtti érzékenységeinket a magyarok nemzetiségi jogainak csorbítása miatt, majd ha békés viszonyok lesznek, akkor visszatérünk rá.

A diplomáciai szakértő szerint vannak azért jó példák is a diplomácia túlélésére a nemzetközi politikában: ilyen az azerbajdzsáni köztársasági elnök hétfői, budapesti látogatása, amely kiváló, előremutató, példaértékű kapcsolatteremtés volt és nem csak Magyarország, hanem egész Európa számára rendkívüli gazdasági jelentőséggel bír.