Törekedni kell rá, hogy azokból az élelmiszerekből, amit Magyarország a környezeti adottságai révén képes megtermelni, önellátó legyen – jelentette ki a Karc FM-en a Nemzeti Agrárkamara Élelmiszeriparért felelős alelnöke. Éder Tamás emlékeztetett: a tavalyi évben a takarmányárak drasztikus drágulása és az energiaköltségek emelkedése miatt 80 százalékkal emelkedtek a sertéstenyésztők önköltségei, amit kénytelenek voltak beépíteni az eladási árakba. Éder Tamás pozitív fejleményként értékelte, hogy a szakértői várakozások szerint ez a drágulás idén megállhat, sőt az év második felétől lassú csökkenésre lehet számítani.

A szakember hangsúlyozta: úgy tűnik, hogy az alapvető alapanyagárak növekedése megállt, sőt, bizonyos piacokról olyan hírek érkeznek, amelyek alapján lehet bízni az árcsökkenésben is. Amennyiben 2023 az éghajlatnak megfelelő időjárási körülményeket hoz a Kárpát-medencében, akkor a gabonafélék betakarítási mennyisége is olyan folyamatokat indít majd el, ami lefelé nyomja a takarmányárakat. Ez utóbbi döntő befolyással van az állati eredetű termékek önköltségi részére, így az idei évben az élelmiszerárak növekedése megáll, a második negyedévben pedig bizonyos termékek esetében már az egyre olcsóbb ár lesz jellemző – fűzte hozzá Éder Tamás.

A szakember arról is beszélt, hogy Nyugat-Európában a zöld politika térnyerése miatt a döntéshozók tudatosan leépítik a mezőgazdaságot, a termékek pótlására pedig nagy számban importálnak harmadik országokból, elsősorban a dél-amerikai térségben előállított élelmiszereket és hústermékeket. Éder Tamás hangsúlyozta: a magyar és nemzetközi szakmai szervezetek nem az ellen emelnek szót, hogy nagy húsexportőrök az unión kívülről szerezzenek be termékeket, ahhoz viszont ragaszkodnak, hogy az előállítás feltételei mindenütt azonosak legyenek. Az Agrárkamara Élelmiszeriparért felelős alelnöke üdvözölte, hogy egy kormányközeli megállapodás értelmében megnyílt a 112 milliós Fülöp-szigeteki piac a magyar hústermékek előtt. Hangsúlyozta: ez komoly lépés lehet abban a folyamatban, hogy a sertéspestis miatt megszakadt kapcsolatait a magyar sertéságazat visszaépítse a távol-keleti országokban.