Árulkodó, ahogy az ellenzék minden erővel igyekszik eltolni magától az Egyesült Államokból érkezett milliárdok miatti felelősséget – mondta a Karc FM-en a kampányfinanszírozási botrányt érintő baloldali reakciókkal kapcsolatban a Nézőpont Intézet elemzője. Rotyis Bálint emlékeztetett: az adóhatóság és a titkosszolgálatok vizsgálatai egy szövevényes hálózati térképet tártak fel, amelynek tagjai egymáshoz köthetőek, így nehezen hihető, hogy egyes ellenzéki politikusok számára ismeretlen volt a pénzek eredete. Az ezalenyeg.hu internetes portál politikai üzenetek átadására alkalmas felületként működött, így lényegtelen, hogy a pénzeket adomány, támogatás, vagy szerződéses formában kapta a tengerentúlról, hiszen a magyar jogszabályok világosan tiltják külföldi források becsatornázását a kampányba.

Rotyis Bálint a kampányfinanszírozási botrány hátterével kapcsolatban felidézte: az amerikai Demokrata Párt irányából egy külföldi befolyásolási kísérlet történt. Az elemző azonban azt is hangsúlyozta: az ilyen befolyásolások nem úgy működnek, hogy egy nagyhatalom véletlenszerűen kiválaszt különböző személyeket, hanem ismeretségi alapon dől el, kik kapnak pénzügyi támogatást. A személyes kapcsolatnak óriási jelentősége van abban, hogy egy ilyen hálózat működjön és rejtve maradjon a nyilvánosság előtt – tette hozzá. A szakértő szerint az adóhatóság és a titkosszolgálati vizsgálatok eddigi adatai szerint csaknem négymilliárd forint érkezett az amerikai Action for Democracy-n keresztül a magyarországi baloldal 2022-es választási kampányába, ami kizárt, hogy az ellenzéki politikusoknak ne tűnt volna fel.

A Nézőpont Intézet elemzője arról is beszélt, hogy az árnyékkormány vezetője, a DK EP képviselője Dobrev Klára nemcsak a magyar kampányfinanszírozás botránnyal kapcsolatban hallgat, hanem az Európai Parlament korrupciós botrányának kirobbanása óta nem szerepelt nyilvános eseményen. Kiemelte: Gyurcsány Ferenc felesége az Európai Parlament alelnöke volt, a brüsszeli korrupciós botrány egyik kulcsfigurájához, Eva Kailihoz hasonlóan. Ezenkívül Dobrev a legerősebb ellenzéki párt és az árnyékkormány vezetője, így több szempont alapján is hivatalból mondania kellene valamit a Brüsszelgate-tel összefüggésben – fogalmazott Rotyis Bálint.

A Nézőpont Intézet elemzője szerint a teljes brüsszeli elit felelős a korrupciós botrányért, a magyarországi baloldal képviselői pedig hosszú évek óta ebben a környezetben érzik jól magukat és ezt tartják irányadónak.