A brüsszeli döntéshozatalt folyamatosan belengi a nyugati demokratikus felsőbbrendűségbe vetett hit – mutatott rá rádiónkban a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Eötvös József Kutatóközpont Európa Stratégia Kutatóintézetének munkatársa. Gát Ákos Bence szerint az Európai Bizottság azért hallgat a baloldali-kommunista vezetésű spanyol kormány súlyosan alkotmánysértő lépései és a köztörvényes bűnözők számára nyújtott amnesztia ügyében, mert a régi reflex azt diktálja, hogy a demokráciát csak nyugaton értelmezhetik a szokásostól eltérő formában.

A Danube Institute külkapcsolati vezetője úgy látja: a jelenlegi, Magyarország és Brüsszel közötti konfliktust is az okozza, hogy a magyarok függetlenségre, önrendelkezésre, szabadságra és nemzeti kiteljesedésre való érzékenysége sokkal erősebb, mint nyugaton, ahol a II. világháború óta megszokottá váltak a demokratikus keretek, így könnyebben adnak fel belőle bizonyos pontokat. Az elemző szerint ilyen az egyéni jogok túlhangsúlyozása a nemzeti érdekekkel szemben, ami Magyarországon nem történhet meg, hiszen itt a kommunista diktatúra alatt, hosszú évtizedeken keresztül a nemzeti érdekek folyamatosan csorbultak. Nyugaton ennek kevésbé vannak tudatában; úgy látják, hogy vannak régi és új demokráciák, az első kategóriába tartozó országokban megengedhető, vagy akár el is hallgatható a súlyos jogállamisági aggályokat felvető lépések egész sora, a posztszovjet térségben ugyanakkor nagyítóval keresik azokat a pontokat, ahol bele lehet kötni egy a fősodratú iránytól eltérő értékrendű kormányzat döntéseibe – fogalmazott az EU-szakértő.

A szakértő hozzátette: a Brüsszelgate botrány kirobbanása után a korrupcióba keveredett NGO-k minden bizonnyal kiesnek majd a kedvezményezetti körből, a rendszerszintű problémák, a civil szervezetek erőteljes befolyása az uniós döntéshozatalra viszont valószínűleg továbbra is megmarad. Ez elsősorban annak köszönhető, hogy az Európai Unió rendszere hosszú idő óta így működik, így gyökeresebb változásra kizárólag az EP-választások korábbiaktól nagymértékben eltérő eredményei segítségével nyílhat esély – vélekedett Gát Ákos Bence.