Eddig is külföldi pénzekből próbálták alakítani a magyarországi politikai diskurzust az ellenzéki szereplők, újításuk most abban áll, hogy az idegen érdekek képviseletét megpróbálják természetesnek láttatni – fogalmazott a Karc FM hírműsorában a Pestisrácok.hu vezető szerkesztője. Bálint Botond a Hangolóban kifejtette: önmagában az is abszurd, hogy egy államnak jogszabályt kell arról alkotni, hogy politikai párt nem fogadhat el külföldi anyagi támogatást kampánycélokra, hiszen ennél súlyosabb, a nemzeti önrendelkezést sértő lépés békés keretek között nem képzelhető el. Az ellenzék miniszterelnök-jelöltjének az elszólása, miszerint mozgalma kampánycélokra mintegy 2 milliárd forint támogatást kapott a tengerentúlról a szövetségesi rendszert tekintve is kérdéskét vet fel, hiszen az anyagi befolyásolás a nemzetközi joggal is ütközik.

A szociológus szerint a baloldal az elmúlt évtizedek legsötétebb politikáját folytatva próbálja legitimálni tettét és sürgeti maga is, hogy az Országgyűlés Nemzetbiztonsági Bizottsága hozza nyilvánosságra az üggyel kapcsolatos vizsgálat dokumentumait. Bálint Botond felidézte: 1945 után a diktatúra évtizedeiben azon dolgozott kommunista hatalom, hogy elhintse a magyar társadalomban azt a téves elképzelést, hogy a nemzeti érdek képviseletét szégyelni kell. Noha a törekvés nem volt annyira sikeres, mint Németországban, a baloldali pártok képviselői máig erre építik fel kommunikációjukat és erősebben hangsúlyozzák az internacionalizmus jelentőségét, mint egykori elvbarátaik.

Hangsúlyozta: ellenzéki pártoknak hatalomra kerülésük esetén – a támogatást többszörösen kellene visszafizetni külföldi finanszírozónak, amely a magyar emberek életszínvonalának drasztikus csökkenést okozná.

A Pestisrácok vezető szerkesztője komoly problémának tartja, hogy az elmúlt évtizedekben – nem csupán Magyarországon – szellemileg kiürült a baloldal, az energiaválság, a koronavírus-járvány, vagy az orosz-ukrán háború okozta gazdasági, szociális és biztonsági problémákat pedig a progresszív ideológia, vagyis a morál hangsúlyozásával próbálják kezelni.