A nyugati vezetőknek az első perctől kezdve egyértelmű, hogy Volodimir Zelenszkij ukrán elnök folyamatosan ferdít a háború kapcsán, mivel azonban fenntartja a konfrontációt Oroszországgal, nem hátrálnak ki mögüle – fogalmazott a Karc FM reggeli hírműsorában Nógrádi György biztonságpolitikai szakértő.

Joe Biden amerikai elnök utalt ugyan arra, hogy Kijevnek a béke irányába kellene elmozdulni és számos jel mutatja, hogy az ukrán lakosság is belefáradt a háború borzalmaiba, a jelenlegi kijevi vezetés és a folyamatosan érkező nyugati pénzek és a fegyverszállítmányok mellett a béke utópia – tette egyértelművé a szakértő.

Nógrádi György emlékeztetett: márciusban a háború első heteiben az ukrán vezetés még úgy nyilatkozott, hogy hajlandó lenne néhány évtizedre lemondani a Krím-félszigetről és egyeztetni Donyeck és Luhanszk megye fennhatóságáról Moszkvával. Az orosz előre- nyomulás lassulásával és az ukrán ellencsapások erősödésével párhuzamban azonban feladta ezen álláspontját és nemzetközi téren is lekerült a napirendről, hogy a háborút fegyvernyugvás kell, hogy kövesse.

A biztonságpolitikai szakértő is olvassa a Zelenszkij elnököt kritizáló és az oroszokkal hangnemváltást szorgalmazó véleményeket, azonban arra is felhívta a figyelmet, hogy ezek az ukrán vezetést bíráló politikusok, nincsenek döntéshozó pozícióban.