A fekvőbeteg ellátásból nyolcezer, a teljes egészségügyi rendszerből pedig mintegy 25-30 ezer egészségügyi szakdolgozó hiányzik – mondta a Karc FM-en a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói kamara elnöke.

Balogh Zoltán a kormányzattal egyetemben szükségesnek tartja az ágazat mélyreható átalakítását, azonban garanciákat vár a béremelést illetően. Az érdekképviselet vezetője szerint komoly feszültségeket okoz a munkahelyeken, hogy nyílik a bérolló az orvosok és a szakápolók között.

Elmondta, 2012-től elindult egy bérfelzárkózási folyamat az egészségügyben, azonban az orvosok bére sokkal nagyobb arányban nőtt, mint az ápolóké. Korábban egy ápoló az orvos bérének felét kereste meg, most ez az arány már 25 százalék.

Balogh Zoltán üdvözli az alapellátás megerősítését, arra hívta fel a figyelmet, hogy az egészségügyi szakdolgozók, ápolók, gyógytornászok és dietetikusok hangsúlyosabban jelenjenek meg az ellátásban. Azzal, hogy a védőnői ellátás a kórházakhoz fog tartozni, egységesedhet a terület szakmai és intézményi irányítása, ehhez azonban a védőnők munkaszerződéseit is tisztázni kell, mert sokan eddig egyéni vállalkozóként voltak kapcsolatban az önkormányzatokkal.

A MESZK elnöke arról is beszélt, hogy Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében mintegy 10 éve, egy központi kórház szervezi a megye egészségügyi ellátását, irányítva a szakdolgozókat az egyes intézmények között. Balogh László azt szeretné, hogy a jó tapasztalatokat országos szintre emelje a törvényalkotó, valamint garanciákat is beépítene a jogszabályba arra vonatkozóan, hogy egy szakdolgozónak napi két óránál többet ne kelljen ingázással töltenie, amikor átirányítják más intézménybe.