Hiába vezet be technikai intézkedéseket az Európai Bizottság az energiaválság kezelésére, a közös beszerzés, az ársapka, vagy az árminimum a tőzsdén nem eredményez több gázt – jelentette ki a Karc FM-en a Századvég Konjuktúrakutató energetikai és klímapolitikai üzletág vezetője. Hortay Olivér a Hangolóban arra is felhívta a figyelmet, hogy a brüsszeli testület javaslatai a tagországok energiabiztonságát is veszélyeztetik, mert azok a hosszú távú gázbeszerzési szerződésekre is hatással lennének. A tagországok 15%-os fogyasztás-csökkentésére és a szolidaritásra hivatkozva a központi gázelosztás pedig

a felelősen gondolkodó tagállamoknak lenne hátrányos, akik előrelátóan alakították ki energia politikájukat és idejében feltöltötték a stratégiai gáztárolóikat, egyúttal azoknak kedvez, akik a szankciókat erőltették és emiatt vannak nehézségeik.

A szakember egyértelműsítette: az, hogy ma Európában kevesebb gáz áll rendelkezésre, a kereskedelmi konfliktusnak és a szankcióknak köszönhető. Brüsszel – ha kitart a szankciók mellett -, akkor technikai intézkedéseket kénytelen bejelenteni, de ettől nem lesz több gáz az európai piacon.

Az uniós tagállamok szakminiszterei csütörtökön tárgyalnak a közös gázbeszerzésről és az uniós gázársapka kérdéséről. Hortay Olivér arról is beszélt, hogy komoly segítség a jelenlegi energia-válságban a Vecsés határában feltárt kőolajmező, amelynek jelenleg napi 600 hordó a kapacitása, de a későbbiekben 1000 hordóra növelhető. A vecsési mezővel 5%-kal nőtt a hazai kitermelés, ami a behozatali igényt érdemben nem befolyásolja, de komoly lépés az ország energiaszuverenitásának megteremtése felé és visszaigazolja az elmúlt hónapok törekvéseit.

A Vecsés-2 a Mol harmadik legnagyobb hozamú magyarországi kútja lett, egyedül képes kiváltani az elöregedő algyői mező teljes, éves természetes hozamcsökkenését.