Hiába próbálják elkenni a felelősségüket az amerikai támogatás ügyében az összefogásban résztvevő ellenzéki pártok, a baloldal egykori miniszterelnök-jelöltje, Márki-Zay Péter több interjúban is hangsúlyozta, hogy az ellenzéki politikusok ismerték a pénz eredetét és finanszírozási modellel is tisztában voltak – emlékeztetett a Karc FM-en az Alapjogokért Központ kutatási igazgatója. Tóth Erik hangsúlyozta: a politika természetéből adódik, hogy a kormánypártok mindent elkövetnek annak érdekében, hogy az ügy napirenden maradjon és tisztázódjanak az események.

Tóth Erik gyanúsnak tartja, hogy az ellenzéknek a kampányban semmilyen témában nem sikerült eltalálnia a magyar érdeket. Ide sorolta a háború ügyét is, hiszen – noha a harcok kirobbanását követően számos felmérés mutatta, hogy a magyarok többsége a béke pártján van és a háború mielőbbi befejezése mellett foglalt állást, – Márki-Zay Péter rendszeresen arról beszélt, hogy szükség esetén anyagilag és fegyverekkel támogatná Kijev harcát Moszkvával szemben. A szocialista Kunhalmi Ágnes a választási vereség egyik okát később éppen abban vélte felfedezni, hogy az amerikai tanácsadók nem a megfelelő iránymutatásokkal segítették az ellenzék kampányát.

Tóth Erik meglátása szerint ameddig az ügy végére nem kerül pont, az ellenzéki pártok politikai értelemben egy helyben járnak, hiszen az idegen érdekek képviselete nem jelent alternatívát a kormányzati politikával szemben. A Mindenki Magyarország Mozgalomhoz érkező csaknem 2 milliárd forintos amerikai támogatás ügyében a titkosszolgálatok átfogó vizsgálatot folytattak a Nemzetbiztonsági Bizottság kérésére. Kocsis Máté, a Fidesz parlamenti frakcióvezetője a jelentés titkosításának feloldását kezdeményezte, amit a Márki-Zay Péter vezette Mindenki Magyarországa Mozgalom is sürget.