A FIFA hivatalos célja az volt, amikor Katarba vitte a világbajnokságot, hogy olyan térségben rendezze meg a tornát, ahol ettől sokat fejlődhet a sportág, de a döntésben a gazdasági tényezők domináltak.

Szabados Gábor sportközgazdász a vasárnap kezdődött foci vb kapcsán azt is mondta, hogy nemcsak Katar, hanem az egész régió magáénak érzi a világbajnokságot, így Szaúd-Arábia és az Egyesült Arab Emírségek is.

Hozzátette, a FIFA szponzorai így egy olyan gazdag piacról juthatnak extra bevételekhez, ahol eddig nem voltak jelen.

A szakember szerint a futball, bár más labdajátékokkal küzd a népszerűségért, a legismertebb, leglátogatottabb sportágnak számít, ahol sokszor a gyengébb is legyőzheti az erősebbet. Szerinte ez a kiszámíthatatlanság a vonzó az emberek előtt.

Szabados Gábor kijelentette, a fociba folyamatosan áramlanak az egyre növekvő pénzügyi források, elsősorban a televíziós közvetítések, a szponzorok és az ajándéktárgyak révén, de a járvány óta a klubok megfontoltabban gazdálkodnak.

A legjobb játékosok oda mennek, ahol a legtöbb pénz van, az erős bajnokság, erős nemzeti válogatottat jelent, amelyek az ilyen nagy tornákon is esélyesek a végső győzelemre. Példaként Angliát, Németországot, Franciaországot és Spanyolországot említette.