Inkább a gazdasági válság és a migráció kezelése, semmint az ukrajnai háborúban játszott szerep megítélése lesz a döntő a november elején esedékes amerikai kongresszusi választásokon – jegyezte meg rádiónk reggeli hírműsorában a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Amerikai Tanulmányok Intézetének munkatársa. Csizmazia Gábor szerint bár az Egyesült Államokban a kezdetek óta létezik egyfajta hagyományos értelemben vett békepártiság, ez leginkább olyankor lángol fel az amerikai közvéleményben, amikor Washington közvetlenül érdekelt egy konfliktusban és az a veszély fenyeget, hogy amerikai katonák veszíthetik életüket a világ bármely részén.

A szakember úgy látja: a migráció kezelése és a gazdasági problémák sokkal hangsúlyosabban szerepelnek a közbeszédben a tengerentúlon, hiszen csak ebben az évben kétmillió illegális bevándorló lépte át a déli határt és ez soha nem látott terheket ró az ottani településekre. Azzal, hogy a déli államok buszra, illetve repülőre ültettek néhány ezer migránst és az északi, demokrata vezetésű városokba küldték őket, még jobban elmérgesedett az amúgy sem baráti viszony a két politikai oldal között. Ez a felfokozott állapot átragad majd a választókra is, akik hamarosan fontos ügyekben hozhatnak döntést – tette hozzá.

Csizmazia Gábor nem osztja azokat a véleményeket, amelyek szerint a novemberi kongresszusi választások eredményét összekapcsolják az ukrajnai háború mielőbbi befejezésének esélyeivel. Úgy fogalmazott: ahogyan az Oroszországot érintő, évekkel ezelőtt bevezetett szankciókat teljes egyetértés övezte republikánus és demokrata oldalról egyaránt, az ukrajnai háborút érintő kérdésekben sem tátong szakadék a két szekértábor között. Az már más kérdés, hogy az amerikai lakosság hogyan látja a kérdést, ebben lehetnek olyan tényezők, amelyek meghátrálásra késztethetik a Biden-adminisztrációt – fűzte hozzá.

A szakember idézte a washingtoni székhelyű Pew Research Center nemrég készített felmérését, amelyben kimutatták: az amerikaiak egyre kevésbé gondolják azt, hogy Ukrajna elveszítheti a háborút, a többség pedig megbékélt azzal a gondolattal, hogy egy elhúzódó konfliktusra kell számítani. Éppen ezért Csizmazia Gábor nem számít arra, hogy a félidős választások földcsuszamlás-szerű változásokat hoznak a Fehér Ház külpolitikájában.