A háború befejezésében döntő szerepet játszhat a november elején esedékes amerikai kongresszusi választás eredménye – vélekedett rádiónkban Nógrádi György. A biztonságpolitikai szakértő szerint, ha az Egyesült Államokban a „félidős” kongresszusi választáson vereséget szenvednek a demokraták, a Joe Biden-féle vezetés is rákényszerülhet arra, hogy változtasson korábbi, háborúpárti politikáján.

Nógrádi György szerint a szerdai, New York-ban tartott ENSZ-közgyűlés nem hozta meg a kívánt eredményeket, a nemzetközi közösségeknek pedig mindössze az egyharmada mondta ki egyértelműen, hogy mi az álláspontja a háborúval kapcsolatban. A szakember úgy vélekedett, fordulópontot jelenthetne a háború kimenetelében, ha az oroszok és az amerikaiak tárgyalóasztalhoz ülnének, erre azonban a Biden-adminisztráció egyelőre nem hajlandó.

Hozzátette: a Vlagyimir Zelenszkij ukrán elnök által bejelentett ötpontos terv teljesen hasznavehetetlen, hiszen olyan dolgokat követel a békéért cserébe, amire Moszkva egészen biztosan nem hajlandó. Az ukránok még ennél is tovább mennek, hiszen azt követelik, hogy Oroszországot száműzzék az ENSZ Biztonsági Tanácsából – fűzte hozzá.

A biztonságpolitikai szakértő Ukrajna hetek óta tartó fizetésképtelensége mellett kitért az orosz hadsereg lehetséges felduzzasztására is, ami adott esetben akár több millió embert jelentene. Úgy vélekedett: a háborút az tartja fenn, hogy huszonegynéhány ország úgy gondolja: tovább kell gyengíteni Oroszországot. Ennek első állomása az volt, amikor az NDK öt tartománya csatlakozott az NSZK-hoz és létrejött az egyesített Németország, folytatódott az egykori szocialista országok NATO-ba való felvételével és tetőzött az ukrajnai konfliktussal – magyarázta Nógrádi György.