A Svéd Demokraták nélkül a konzervatív-jobboldali-liberális blokk nem tud kormányzó erő lenni Svédországban – mondta el a Karc Fm-en a Svéd Polgári Egyesület helsinborgi önkormányzati elnöke. Pongó László meglátása szerint, ha a liberálisok radikális képviselői útját állják a szövetség megkötésének, akkor újra azok a szociáldemokraták kerülhetnek hatalomra, akik az elmúlt 8 évben gazdasági lejtmenetbe kormányozták az országot, elérték, hogy az egekbe szökött energiaárak miatt bizonytalanná váljon az ország áramellátása, ráadásul hagyták, hogy a migráció rossz kezelése miatt a végletekig kiéleződjenek a társadalmi feszültségek. A másik forgatókönyv újra a választások megismétlése lehet, akárcsak 2014-ben, holott az országnak a jelenlegi helyzetében arra lenne szüksége, hogy mielőbb elkezdődhessen az akut problémák kezelése.

Pongó László úgy látja: a helyi politikum és az Európai Unió is azért tart a Svéd Demokrata párttól, mert az határozott lépésekkel kezelné a kontrollálatlan migráció miatti problémákat, ezen túl pedig kritikus a jelenlegi brüsszeli politikával – a Magyarországgal szembeni jogállamisági vádakat például a svéd EP-delegáció tagjai közül csak ennek a pártnak a képviselői nem szavazták meg.

A Svéd Polgári Egyesület helsinborgi önkormányzati elnökétől megtudtuk, hogy a svéd emberek most kezdik felismerni, hogy a készenléti minisztérium által 2018-ban kiadott krízis-kézikönyv útmutatásai az életük részévé válhatnak. Az atomreaktorok erőltetett bezárása, a Németországgal kötött, hosszú távú áramszolgáltatási megállapodás és az ukrajnai háború miatt ugyanis összeroppanhat az áramellátás Svédországban, ezzel együtt a fűtés, az élelmiszer-ellátás és a mobiltornyok működésképtelensége miatt a közbiztonság is komoly veszélybe kerülhet.