Sarokba szorították az orosz elnököt. Kis-Benedek József biztonságpolitikai szakértő szerint Vlagyimir Putyin elnök nem tehetett mást, mint a részleges mozgósítás elrendelése, ugyanis az ukrajnai különleges katonai művelet elhúzódásával és sikertelenségével megnőtt annak kockázata, hogy politikai ellenlábasai puccsal távolítják el a hatalomból. Ráadásul legfőbb szövetségesei India és Kína vezetői arról beszélnek, hogy 2022-ben a nézeteltéréseket tárgyalóasztalnál és nem fegyverekkel kell rendezni.

A részleges mozgósítás lehetővé teszi, hogy a Kreml megerősítse pozícióit az elfoglalt ukrán területeken, a tartalékos katonák felkészítése és bevetése a kelet-ukrajnai megyékben azonban időbe telik. A tél közeledtével és az időjárás rosszabbra fordulásával pedig nagyban megnehezülhet a logisztikai ellátás, amivel egyébként is komoly problémái voltak az oroszoknak az offenzíva kezdetétől.

Kis-Benedek József nem lát reális esélyt atomfegyverek bevetésére a konfliktusban, és komoly hibának tartja, hogy az orosz elnök – hacsak retorikai szinten is – erről beszél. A kölcsönösség elve alapján Oroszországra nézve is negatív következményekkel járna nukleáris fegyverek alkalmazása, amire Jens Stoltenberg NATO főtitkár is felhívta Moszkva figyelmét.