A szankciók káros hatása már kezdi elérni a nyugat-európai lakosságot – hangsúlyozta rádiónkban az Alapjogokért Központ elemzője. Koskovics Zoltán emlékeztetett: egyre gyakoribbak a tüntetések szerte Európában, ugyanis az emberek most kezdenek szembesülni azzal, hogy kénytelenek feladni korábbi, kényelmes életüket egy politikai cél érdekében. Elképzelhető, hogy az Európai Unió vezetését az élet fogja rádöbbenteni arra, hogy sürgősen irányt váltson a mostani háború- és szankciópárti hozzáállásához képest.

A szakértő szerint az Európai Unió vezetése hasonlít egy szektához, amelynek hívei mélységesen hisznek valamiben, ami köszönőviszonyban sincs a valósággal. Ennek az eredménye az, hogy egyre mélyebb gazdasági-, ellátási-, politikai-, társadalmi- és morális válságba sodródik számos nyugat-európai ország.

Ezen a pontos különösen fontos a Fidesz-KDNP frakció javaslata, hogy a kormány kezdeményezzen nemzeti konzultációt az Oroszország-ellenes szankciókról – hangsúlyozta az elemző. Kitért arra is, hogy Magyarország jó példával jár elöl, amikor egy olyan fontos ügyben kéri ki az emberek véleményét, mint a mindennapi megélhetés költségeit jelentősen drágító uniós büntetőintézkedések.

Koskovics Zoltán ugyanakkor azt is hozzátette: a nemzeti konzultáció végeredménye önmagában még nem kényszerítő erejű. Szerinte abban lehet reménykedni, hogy még mielőtt a teljes gazdasági összeomlás bekövetkezik Európában, az unió vezető politikusait olyan erős belső nyomás éri majd a saját választóik részéről, ami rákényszeríti őket, hogy változtassanak eddigi politikájukon. Ennek már számos jelét lehet látni nyugaton, hiszen egyre gyakoribbá válnak az egekbe szökő energiaárak miatt szervezett tüntetések.