A jogállamisági viták érintik a magyar bíróságok működését is, de a tények azt mutatják, hogy az Európai Bizottság által kiadott igazságügyi eredménytábla alapján, a magyar bíróságok Európa élmezőnyébe tartoznak.

Az Országos Bírósági Hivatal elnöke a Karc Fm reggeli hírműsorában arról is beszélt, hogy minden országban más, a bíróságok munkáját irányító közigazgatási modell, de hogy milyen legyen, azt az adott ország döntheti el, abba az EU-nak nincsen beleszólása.

Senyei György hozzátette, minden ellenkező híreszteléssel ellentétben a magyar bírók és bíróságok függetlenek.

Az elnök kiemelte, jelentősen, 37 százalékkal csökkentették a 2 éven túl elhúzódó peres ügyek számát, a jelenlegi intézményi struktúra kialakult, ahhoz nem akarnak hozzányúlni. A három lépcsőben történt jelentős bírói béremelés máris érződik, nincsennek létszámgondjaik, az utánpótlás folyamatos.

A rezsiköltségek emelkedése miatt takarékosságra kényszerülnek, a nagyobb bírósági épületek egy-egy részét télen lezárják, de nem lesz ítélkezési szünet, a munka folyamatos lesz a bíróságokon.

Senyei György elmondta, az Országos Bírói Tanáccsal az utóbbi időben kialakult hatásköri viták feloldása miatt, törvénymódosítást kezdeményez a döntéshozóknál.