Az Európai Bizottsággal folytatott tárgyalások voltak az egész folyamat legnehezebben vehető akadálya, a kifizetések feltételeként megjelölt törvényi változtatások már inkább adminisztratív feladat a kormány szempontjából, nem pedig kihívás – vélekedett rádiónkban a területfejlesztési és uniós források felhasználásáért felelős miniszter. Navracsics Tibor hangsúlyozta: a Magyarországnak járó uniós források feloldásával kapcsolatos tárgyalások eredménye helyreállíthatja az Európai Bizottság megtépázott tekintélyét is. Úgy fogalmazott: a tárgyalások során az volt a legnehezebb, hogy pontosítsák, konkrétan mely jogszabályi változtatásokkal lehetne kezelni az Európai Bizottság aggályait, egyes esetekben vádjait. A tárcavezető szerint sikerült beazonosítaniuk a pontos kifogásokat, így most már csak annyi van hátra, hogy a megjelölt változtatásokat beemeljék a törvényi keretek közé.

Navracsics Tibor hozzátette: nem lepte meg az Európai Bizottság bejelentése, hiszen pillanatig sem gondolták, hogy csökken a testületre nehezedő nyomás az Európai Parlament részéről. A november 19-i határidő ugyanakkor egy kellemes meglepetés, hiszen ez azt jelenti, hogy komoly esély van a tárgyalások lezárására akár már november végén. Navracsics Tibor leszögezte: a kormány eltökélt abban, hogy a bizottság által kívánt törvénymódosításokat maradéktalanul végrehajtsa.

Hozzátette: mi magyarok hajlamosak vagyunk a hétköznapi életben leértékelni a kompromisszumokat és a kissé pejoratív „mutyi” kifejezést társítjuk a kölcsönös érdeken alapuló megegyezésekhez, holott ezek a viták mindig előbbre viszik egy sokszereplős intézmény – jelen esetben az Európai Unió – rendszerét, megítélését. Az Európai Bizottságnak most alkalma nyílik bizonyítania, hogy nem pártpolitikai alapon és nem ideológiai elfogultság mentén alakítja ki álláspontját egy-egy tagállammal szemben, hanem szigorúan a jog alapjain állva, a legmesszemenőbb módon tiszteletben tartva az unió alapítóinak szándékát – magyarázta Navracsics Tibor.