Megdőlt a baloldali sajtó hónapok óta sulykolt narratívája, amely szerint sok ezer millió eurót fognak megtagadni Magyarországtól – mondta el rádiónkban a Nézőpont Intézet elemzője. Talabér Krisztián kiemelte: egy ilyen forgatókönyv csak akkor valósulna meg, ha a magyar kormány megszegné ígéretét és nem teljesítené azokat a vállalásait, amelyek reflektálnak az Európai Bizottság jogállamisággal kapcsolatos kifogásaira. Erről azonban az elemző szerint nincs szó, hiszen a kormány teljesen nyitott a kérdésben, ráadásul már számos lépést tett az ügy rendezése érdekében. Hétfőn Varga Judit igazságügyi miniszter ráadásul két módosítást is benyújtott az Országgyűlésnek, ami világosan tükrözi a kabinet eltökéltségét az ügyben – fűzte hozzá a szakértő.

Talabér Krisztián nem tart attól, hogy a vállalások között valamilyen „trójai faló” kerül be a magyar jogrendszerbe, ami később megnehezíti a nemzeti szuverenitás legmagasabb szintű gyakorlását. Úgy fogalmazott: a magyar kormány, amikor végigtárgyalta ezeket a megbeszéléseket, ott nagyrészt jogászok ültek, és amikor a kifogásokat orvosló törvényi változtatásokat megfogalmazták, azt precíz jogi nyelvre ültették át. Az elemző biztos abban, hogy azért tett a magyar kormány ennyi vállalást a korrupció üldözésével összefüggésben, mert nincs félnivalója. Szerinte teljesen nyitott kapukat döngetett az Európai Unió, amikor erről megállapodtak, és úgy tűnik, hogy a magyar kormány szándéka tényleg valós, hiszen be is nyújtják a korrupcióval kapcsolatos jogszabályi kezdeményezést.

A szakember úgy vélekedett: a kért változtatások törvényi beemelése hosszú távon mindenképpen veszélytelen, ha pedig azt is megnézzük, hogy mennyi mindent kapunk ezért cserébe, akkor egy egyértelmű win-win szituációról van szó.