Az Orbán-kormányok az elmúlt évtizedben számos példát szolgáltattak arra, hogy képesek kezelni a gazdasági, szociális, egészségügyi és biztonsági kihívásokat, válságkezelésben nagyon jók voltak – jelentette ki a Karc FM-en a Századvég Politikai Elemzések Központja igazgatója.

Kiszelly Zoltán meglátása szerint a Demokratikus koalíció által létrehozott árnyékkormánnyal Gyurcsány Ferenc a következő másfél évben az EP és az önkormányzati választásig le akarja uralni a baloldalt. Miután tavasszal bebizonyosodott, hogy az ellenzéki pártok összefogása működésképtelen a kormánypártokkal szemben, most a mikropártok még használható politikusait elcsábítva tör Dobrev Klára háta mögé bújva, egyeduralkodó szerepre a baloldalon. A Demokratikus Koalíció elnöke most az ellenzéki politikusok reakcióit várja és a csatlakozások lezárását követően hirdet programot.

A politológus szerint az árnyékkormány egy 47%-os támogatottsággal rendelkező kormánypártok és a tíz százalékot alig átlépő DK esetén értelmezhetetlen, arra viszont alkalmas, hogy Gyurcsány Ferenc továbbra is a kormánypártok ellenpólusaként tüntesse fel magát és viszonyítási pont maradjon a baloldalon.