Elsősorban az ellenzéknek üzen a Demokratikus Koalíció árnyékkormánya – vélekedett a Karc FM-en a Nézőpont Intézet elemzési igazgatója. Boros Bánk Levente szerint ezzel a lépéssel Dobrev Klára háta mögött Gyurcsány Ferenc és a Demokratikus Koalíció előnybe kerülhet baloldali ellenlábasaival szemben, a kormánypártokkal összehasonlítva azonban továbbra sem jelent alternatívát. A bukott miniszterelnök – a szakértő szerint – eleve azzal számítja el magát, hogy másolni akarja a Fidesz 12 évvel ezelőtti választási siker-receptjét. Csakhogy Orbán Viktor 2010-ben nem a 2008-as világgazdasági világválság nehézségei miatt került a hatalomba, hanem a Gyurcsány Ferenc és kormánya által okozott morális, politikai és pénzügyi krízisnek köszönhetően. A volt szocialista kormányfő ugyanis maga vallotta be a kiszivárgott őszödi beszédében, hogy 2006-ban a választás megnyerése érdekében elhallgatta az ország valós gazdasági állapotát.

Ezzel szemben az Orbán-kormányok több válsághelyzetet is sikeresen kezeltek az elmúlt 12 évben. A második Orbán-kormány sikerrel konszolidálta a magyar gazdaságot és vissza tudta hozni az országot a Gyurcsány Ferenc és Bajnai Gordon okozta pénzügyi csődből. Megfelelő válaszokat adott a 2015-ben kibontakozó migrációs válságra és jól kezelte a koronavírus-járványt is. Joggal vetődhet fel a kérdés a választók részéről, hogy vajon a mostani válság átvészelését is rá lehet-e bízni a sokat próbált kabinetre, vagy a válsághelyzetben elbukott politikai ellenfelére – hangsúlyozta a politológus.

Boros Bánk Levente szerint Gyurcsány Ferenc előre futott az árnyékkormány létrehozásával, ugyanis a baloldali pártok vezetőit politikájuk és a választói üzenetek újragondolása helyett arra kényszeríti, hogy a Demokratikus Koalícióhoz képest határozzák meg szerepüket az ellenzéki oldalon. Simon-Palov Judit interjúja.