Több száz milliméter csapadék hiányzik az Alföldön az idei évben. Ezt a mennyiséget pusztán esővel nem lehet biztosítani, így a megváltozott klimatikus körülményeket figyelembe véve újra kell gondolni a vízgazdálkodást – mondta a Karc FM-en a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Országos Szövetségének elnöke. Jakab István hangsúlyozta: hosszú évek közbenjárásának köszönhetően mostanra ezt Brüsszel is belátja és a korábbi „vélt környezetvédelmi szempontokat hangoztatva” most nem gördít szabályozási akadályt a közép-kelet európai országok vízgazdálkodása elé, így hozzájárul például a folyóvizek duzzasztásához. Az Országgyűlés alelnöke mielőbbi célként jelölte meg a Tisza alsó szakaszán a csongrádi duzzasztó megépítését.
Jakab István szerint a környezetvédőknek is be kell látniuk: ha nincs víz a talajban, akkor nincs környezetvédelem. A megváltozott klimatikus viszonyokhoz alkalmazkodni csak a folyók duzzasztásával lehet. A csatornákat a gazdák összefogásával rendbe kell tenni és a vízkormányzást biztosítani kell.

Kifejtette: felfogásbéli különbség tapasztalható az uniós bürokraták és a tagországok agrár politikusai között. Míg előbbiek környezetvédelemnek csak az őstermészet visszaállítását tekintik, a szakemberek úgy akarják a környezetvédelmi szempontokat betartani, hogy közbe egészséges élelmiszert tudjanak tenni az európaiak asztalára.