Ősztől a korábbi négyszeresére nő az önkormányzatok rezsiszámlája, amit a legtöbb település képtelen lesz állami segítség nélkül befizetni – hívta fel a figyelmet a Karc FM reggeli hírműsorában a Települési Önkormányzatok Országos Szövetségének elnöke. Schmidt Jenő hangsúlyozta: Tabon – ahol polgármester – a következő hónapokban mintegy 50 millió forintos plusz kiadást jelent az áram és a gáz árának növekedése. A helyhatóság az elmúlt évek kormányzati és uniós lehetőségeket kihasználva komoly energetikai korszerűsítéseket hajtott végre közintézményeiben, ami enyhít az energiaköltségeken, ez a kedvező helyzet azonban nem mondható el minden magyarországi település esetében.

Az önkormányzatok kilencven százaléka nem rendelkezik olyan adóbevétellel, amely kompenzálja az elszabaduló költségek kiegyenlítését.
Úgy tudja, az illetékes minisztériumokban azon dolgoznak, hogy a jövőben több pénzt kapjanak az önkormányzatok a feladatellátásokhoz. Schmidt Jenő szerint fontos, hogy a kifizetések normatív alapon történjenek.