A németek stabilitásba és a folyamatos gazdasági fejlődésbe vetett bizalmát nullázza le az orosz ukrán-háború, az erőszakos zöldítési politika és az energiaválság miatt bevezetett megszorítások – mondta a Karc FM reggeli hírműsorában a Batthyány Lajos Alapítvány szakmai programvezetője. Pócza István emlékeztetett: számos krízis rázta meg a német társadalmat a 2015-ös, komoly migrációs hullám és az erre született befogadás-kultúra meghirdetése óta. Csakhogy amíg Angela Merkel kancellár képes volt egy világos koncepciót felvázolni az állampolgároknak, a szociáldemokrata-zöld-liberális kormánykoalíció esetében azt sem tudják, hogy kire figyeljenek. A bizonytalanságot a németek nehezebben viselik, mint a háborús időket, így újabban egyre népszerűbbek a leváltott kereszténydemokrata-keresztényszociális pártok. A szövetségi köztársaság lakói hozzászoktak ahhoz, hogy évről-évre javul életszínvonaluk, így a görög euroválság után, a mostani gazdasági recesszió kapujában Berlinnek egyre nehezebb elfogadtatni az uniós eszmét. A lakosság mind nagyobb része érzi úgy, hogy folyamatosan ők finanszírozzák az európai válságokat, viszont annyival nem élnek jobban, mint amit a kifizetett összeg feltételezne.

A német társadalom ráadásul most kénytelen azzal szembesülni, hogy alig van gáz a tél beállta előtt. Pócza István szerint az ország vezetése az erőszakos zöldítési politikával maga idézte elő az energiahiányos helyzetet, hiszen először a keletről érkező gázszállításokat korlátozta, majd az Északi Áramlat II. gázvezeték rendszerbeállítását akadályozta meg azzal a felkiáltással, hogy Németország nem finanszírozza Oroszország háborúját. Figyelmeztető jel volt, hogy tavaly októberben – jóval az ukrán katonai konfliktust megelőzően – a német katonaság készített egy videót, hogy mi a teendő fűtéskimaradás esetén az osztrákok pedig már akkor tartós áramszünetre készítették fel a társadalmat. Pócza István szerint ez hónapokon belül mindkét országban valósággá válhat.

A németek sem engedhetik meg maguknak, hogy bármennyit költsenek rezsire – hangsúlyozta a szakértő, aki azt is azt is megjegyezte, hogy egyre hevesebb vita bontakozik ki Németország-szerte Berlin szerepvállalásáról az orosz-ukrán katonai konfliktusban. A fegyverszállítások és a német haderő folyamatos fejlesztése ugyanis sok németben rossz történeti tapasztalatokat idéz. Simon-Palov Judit interjúja.