A magyar jobboldal a világ egyik legsikeresebb politikai közössége – jelentette ki a Karc FM-en az Alapjogokért Központ nemzetközi igazgatója annak kapcsán, hogy a magyar miniszterelnök tegnap a republikánusok egyik legnagyobb seregszemléjén a CPAC konferenciasorozat dallasi állomásán mondott megnyitó beszédet.

Farkas Vajk szerint nem csupán azzal vívta ki az amerikai és a nemzetközi jobboldal figyelmét és elismerését a Fidesz, hogy sorrendben negyedik alkalommal kormányozhat az állampolgárok jóvoltából, hanem az ország kommunista örökségét feldolgozva, a párt megalakulásakor, a jobboldal számára egy vesztes pozícióból tudott az élre törni.

Az illegális migráció okozta problémák, a családtámogatások, illetve a gender kérdésének érintésével a magyar kormányfő olyan témákat említett beszédében, melyek az Egyesült Államokban is aktuálisak. Az LMBTQ lobbi megjelenése a közoktatásban olyan kérdéskör, amely a progresszív gondolkodás előretörésével mostanra az amerikai hétköznapok valósága és a politikai diskurzus része.

A magyar kormányfő arról is beszélt, hogy tiszteletben tartja Amerika szuverenitását, azonban Washington sokat tehet az orosz-ukrán háború mielőbbi lezárását illetően. Amerikának erős elnökre van szüksége.

Farkas Vajk emlékeztetett: a korábbi elnök Donald Trump hivatali ideje alatt a folyamatban lévő katonai konfliktusok lezárása érdekében dolgozott, az Orbán Viktorral való személyes találkozóján is azt hangsúlyozta, hogy a mielőbbi fegyvernyugvást tartana kívánatosnak Moszkva és Kijev között.