Amíg a Fidesz-KDNP vezeti a magyar kormányt, addig marad az uniós vétó intézménye – jelentette ki a Karc FM reggeli hírműsorában a Nézőpont Intézet elemzője. Erdélyi Rezső Krisztián emlékeztetett: néhány európai parlamenti politikusnak nem tetszik, hogy Orbán Viktor miniszterelnöknek racionális érvekkel sikerült elérni az olajembargó alóli felmentést a vezetéken érkező nyersanyagra. Baloldali és liberális képviselők egy csoportja ezért petíciót indított annak érdekében, hogy az EU alapító szerződéseivel és a demokrácia szellemiségével ellentétesen uniós ügyekben szűnjön meg az ellenállásnak ez a lehetősége, amivel jogköröket vennének el a tagállamoktól, egyúttal csorbítanák az állam- és kormányfőket tömörítő Európai Tanács jogköreit.

A petíció aláírói között van például a liberális Guy Verhofstadt, vagy a német zöld politikus Daniel Freund illetve a Spinelli csoport tagjai, akik egy olyan olasz politikus nevét viselik, aki hazájában a kommunista párt alelnöke volt.

A Magyarországon működő ellenzéki pártok jó részének komoly fejtörést okoz, hogy a magyar emberek döntő többsége, köztük a szavazóik is egyetértenek a kormány válságkezelő intézkedéseivel – a brüsszeli nyomás ellenére. A Nézőpont Intézet legutóbbi felmérése szerint a kormánypárti szavazók több mint 80%-a, míg az ellenzéki érzelmű állampolgárok nagyjából fele támogatja a járvány és a háború hatásaiból extra bevételt realizáló vállalatokra kivetett különadót és egyetért a rezsicsökkentés megvédésével, valamint a literenként 480 forintban maximalizált üzemanyag-ár fenntartásával.

Erdélyi Rezső Krisztián szerint az ellenzéki pártok jó része logikai ellentmondásba kerülhet, ha a kormánypártok elképzelése szerint 2024-ben költségtakarékossági okokból egy időpontban tartják az Európa Parlamenti választásokat a helyhatósági voksolással. Amíg ugyanis az ellenzéki erők újra közös fellépést terveznek az önkormányzati választásokon, addig az uniós terepen már a saját arcélükkel szeretnének versenybe szállni, amit nehéz lesz megértetni a választókkal.

A Nézőpont Intézet adatai szerint, ha a legutóbbi országgyűlési választáson önállóan mérettették volna meg magukat a pártok, csupán a Demokratikus Koalíció és a Momentum lépte volna át a parlamenti küszöböt.